StoryEditor

Paradox mäsovýroby. Farmárom sa neoplatí produkovať viac

17.08.2021, 00:00
Slovenská produkcia hydiny dopláca na nízke dotácie od štátu, keď za posledné roky prudko stúpa dovoz zo zahraničia. Podobným trendom ide aj naša spotreba, pričom výroba zaostáva.

Rezeň na viac spôsobov je obľúbenou delikatesou pre našincov, bez nej sa, azda s výnimkou vegetariánskych reštaurácií, nezaobíde ani jedna kuchyňa. Diétnejšie hydinové mäso Slovákom chutí, čo potvrdzuje aj jeho pravidelne stúpajúca spotreba. Od roku 2015 sa podľa Štatistického úradu zdvojnásobila, pričom jeden obyvateľ si jej ročne dopraje takmer 28 kíl. Na stúpajúcej spotrebe by nebolo nič zlé, keby sa rovnakým trendom hýbala aj naša domáca produkcia. „Viac-menej je u nás produkcia stabilizovaná, lebo ju potom nevieme na našom trhu predať. To je kvôli tomu, že konkurencia sem vozí mäso za úplne dumpingové ceny,“ hodnotí aktuálnu situáciu výrobný riaditeľ v Podniku živočíšnej výroby v Žabokrekoch nad Nitrou Gabriel Bíro. Problémom s produkciou tak nie sú nedostatočné kapacity, keďže podľa Bíra dokážu aj viac vyrobiť, avšak nie je to ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-31 15:45:59 - Feat.: - Title: Zvýšenie daní aj cien energií sa premietlo aj do páleníc. Cenové rozdiely sú na rekordnej úrovni 02 - Modified: 2024-08-10 09:40:25 - Feat.: - Title: Klimatický jav El Niňo spôsobuje rekordnú úmrtnosť rýb. Pocítia to najmä nórski chovatelia lososov 03 - Modified: 2024-08-09 14:22:47 - Feat.: - Title: Viac ako 100 podnikov na Slovensku čelí kalamite nebezpečného zvieraťa 04 - Modified: 2024-08-01 09:45:21 - Feat.: - Title: Tržby farmárov z produkcie obilnín v tomto roku klesnú o 175 miliónov eur, hlási zväz výrobcov 05 - Modified: 2024-07-15 18:00:00 - Feat.: - Title: Kráľ európskej kávy bije na poplach. A oprávnene
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 16:28