StoryEditor

Správa o aerolíniách bez súvislostí

Komplexná správa o stave v Slovenských aerolíniách na seba nenechala dlho čakať a aj na podnet opozičného Smeru sa ňou už včera zaoberala vláda.

Takzvaná komplexná správa o stave v Slovenských aerolíniách na seba nenechala dlho čakať a aj na podnet opozičného Smeru sa ňou už včera zaoberala vláda. Špeciálny dôraz ministri kládli na dohodu uzavretú medzi týmto leteckým dopravcom a rakúskymi Austrian Airlines. Rakúšania totiž koncom septembra doslova v poslednej chvíli pred vyhlásením konkurzu na aerolínie poskytli záruku na pôžičku päť miliónov eur od Slovenskej sporiteľne a jej materskej Erste Bank.
Správa však nie celkom verne zachytáva stav v tejto dlhodobo deficitnej firme. Ministri mali možnosť oboznámiť sa s aktuálnym výkazom strát a súvahou a preštudovať cash flow. Nezachytáva však procesy, za ktoré sú zodpovední konkrétni manažéri. Dôraz na osobnú zodpovednosť pritom minister dopravy Pavol Prokopovič avizoval pred niekoľkými týždňami.
Prokopovič ako zástupca takmer 90-percentného akcionára aerolínií opäť potvrdil, že pohľadávka Austrian Airlines voči aerolíniám sa bude kapitalizovať. Znamená to majetkový vstup rakúskeho dopravcu do SA, pričom na odpredaj zvyšného podielu chce ministerstvo aj naďalej vypísať medzinárodný tender. Privatizačné podklady už Prokopovičov rezort odovzdal ministerstvu hospodárstva. O podiel v aerolíniách však zatiaľ okrem Rakúšanov iný investor neprejavil záujem.
Manažérsky vplyv si už však Austrian Airlines nárokoval. Na miesto finančnej riaditeľky a predsedníčky predstavenstva sa z ich viedenskej centrály do Bratislavy presunula Christiana Böhmová.
Väčšiu časť úveru aerolínie vyčerpajú už tento rok. Peniaze sa použijú prioritne na úhradu lízingových splátok za lietadlo Boeing 737 a vyrovnanie záväzkov z obchodného styku. Druhý donedávna prenajímaný stroj rovnakého typu už firma musela vrátiť britskej spoločnosti. Lietadlo si na seba nezarobilo a aerolínie boli voči Britom v platobnej neschopnosti. Mesačne firma za prenájom Boeingov platí v prepočte zhruba 15 miliónov korún.
V súčasnosti robí ministerstvo dopravy audit v aerolíniách, ktorý by podľa ministra mohol viesť k výmene zástupcov štátu na manažérskych postoch.

Udalosti v Slovenských aerolíniách:
27. 9. - Prvá verejná správa o pôžičke viazanej na kontrolu v SA
1. 10. - Minister dopravy oznámil spustenie auditu vo firme
5. 10. - Austrian Airlines potvrdil záujem o SA
9. 10. - Ministerstvo dopravy odmietlo odloženie alebo zrušenie výberového konania na privatizáciu
13. - 20. 10. - Výmena niektorých manažérov SA riaditeľmi z Austrian Airlines
25. 10. - Poslanci Národnej rady žiadajú správu o stave vo firme
9. 11. - Správa na rokovaní vlády

Ekonomika Slovenských aerolínií v prvom polroku 2003 (mil. Sk)
Čistá strata

170.4

Celkové záväzky 509
Vlastné imanie

167

Základné imanie 763
Prepravené osoby* 121
*tis. Osôb
Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:31