Turisti si na hlavu nechávajú nasadiť cylinder Schöne Náciho, domáci si na terasách vychutnávajú obľúbený drink, zamilované páry nasávajú romantickú atmosféru staromestských uličiek.
K dokonalosti teplého letného večera chýba už len detail. Ľudia si pripravia drobné a postavia sa do dlhého radu. Lahodnú chuť zmrzliny z legendárnych bratislavských prevádzok im predsa odporúča vyskúšať každá turistická platforma.
Takéto idylické leto sme naposledy zažili v roku 2019. Dnes je všetko inak. HN sa rozprávali s piatimi najznámejšími zmrzlinármi, ktorí opísali, ako vyzerá aktuálna situácia v historickom centre Bratislavy. Už cestou na stretnutia sme míňali poloprázdne reštaurácie a skrachované prevádzky.
Keď sme o desiatej ráno prišli do Andersen Ice Cream blízko Morového stĺpa na Hviezdoslavovom námestí, zamestnanci už pripravovali stánok na otvorenie. Čistili stoly a vitrínu napĺňali čerstvými zmrzlinami. Po chvíľke sa začali objavovať prví milovníci ľadového pokušenia. Nešlo však o turistov, ale o domácich. „Lode nechodia. Predtým sme mali veľa zákazníkov z Ameriky aj z Nemecka, no teraz turisti vôbec nie sú,“ konštatuje Adriana Humolli, konateľka Andersenu.
Významní hostia
Viacerí ma...
Zostáva vám 85% na dočítanie.