StoryEditor

Teplo nezdražie o viac ako päť percent

15.05.2013, 00:00
Autor:
MHMH

Ako sa bude v najbližších mesiacoch pohybovať cena tepla pre domácnosti a firmy?
Cena tepla sa schvaľuje na kalendárny rok. To znamená, že pokiaľ nedôjde k výraznému nárastu cien palív v najbližších mesiacoch, čo nepredpokladáme, tak sa cena v priebehu roka 2013 nebude meniť.

Čo na ňu najviac vplýva?
Cenu najviac ovplyvňujú klimatické podmienky, teda počasie, od ktorého závisí množstvo spotrebovaného paliva a jeho cena, ďalej úsporné opatrenia našich odberateľov, ako napríklad zatepľovanie, termostatizácia a podobne. Tiež je nezanedbateľnou položkou ceny tepla aj objem investícií výrobcu a distribútora.

Koncom vlaňajška sa hovorilo, že teplári chcú zvýšiť fixnú zložku tepla, ktorá tvorí asi 30 percent celkovej ceny. Došlo k tomu? A ako sa to odrazilo na koncových cenách pre domácnosti a firmy?
Za našu skupinu teplárenských firiem môžem povedať, že vzhľadom na to, že naši odberatelia si objednali v priemere o 10 až 12 percent tepla menej ako v predchádzajúcom roku, došlo k zvýšeniu fixnej zložky ceny tepla. Vďaka niektorým úsporným opatreniam v oblasti nákladov však jej zvýšenie bolo miernejšie. Tu si však dovolím pripomenúť, že podľa našich prepočtov sa celkové náklady odberateľov pre rok 2013 nezvýšili, keďže si objednali menej tepla, čo sa prejaví v nezmenených platbách za fixnú zložku.

Spomínate, že k nárastu ceny tepla nedôjde, ak nepôjde výraznejšie hore cena palív, ktoré tvoria variabilnú zložku ceny tepla. Ak ako hlavný zdroj na výrobu tepla u nás berieme plyn, tak jeho cena ide z roka na rok nahor. Aj toto budú
musieť teplári zrejme zohľadniť vo svojich cenách...
Myslím, že medziročné 20 percentné zvýšenia cien plynu sú po reálnom otvorení trhu s plynom už definitívne minulosťou. Preto je pozitívna správa pre našich odberateľov, že vďaka viacerým dodávateľom plynu a tendrovaniu veľkých objemov dokážeme stlačiť
dodávateľov na minimálne marže a tým nakupovaná cena odráža len skutočné náklady a primeraný zisk víťaza tendra. To vlastníci domových kotolní nedokážu. Preto hovoríme, že štandardné medziročné zvyšovanie cien variabilnej zložky neprekročí 3-5 percent.

Dôvodom, prečo sa odoberalo menej tepla, bolo najmä masívnejšie zatepľovanie. Očakávate, že to bude pokračovať?
Chcem však zdôrazniť, že podľa našich prehľadov máme najmasívnejšiu časť zatepľovania bytových domov za sebou. V nasledujúcich rokoch to bude mať už len mierny dosah na výrobu tepla. Predpokladáme, že do piatich rokov sa odbery stabilizujú a budú opäť závisieť len od počasia. Tu by som upozornil na príčiny. Od roku 2008 po nástupe krízy začal štát masívne podporovať úsporné opatrenia v spotrebe tepla domácností hlavne formou zateplenia starých budov. Bolo to jednak s cieľom úspor domácností na spotrebe, ale aj kvôli podpore zamestnanosti. Tieto dotácie sú z daní nás všetkých aj ziskov energetických firiem. Pritom teplári musia neustále investovať do zvyšovania účinnosti zariadení a držať pohotovostnú kapacitu tepelných zdrojov pre prípady, akým bol február 2012, keď bežali naše kotolne na maximálny výkon. Toto všetko sa, samozrejme, musí odraziť na cene.

Bude to následne súvisieť s tým, že teplári budú nútení svoje ceny zvyšovať?
Očakávame, že zvýšenie jednotkovej ceny tepla z dôvodu nárastu fixnej zložky bude v nasledujúcich rokoch veľmi mierne. Nepredpokladáme, že prekročí päť percent, a v niektorých našich spoločnostiach, kde sme investovali do nových technológií, dokonca ani nemusí fixná zložka stúpnuť. Otázkou ostáva nárast ceny z dôvodu variabilnej zložky. Tu nás veľmi mrzí nešťastná regulačná politika Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v cenotvorbe tepla, kde jeho snaha o udržanie rovnakej jednotkovej ceny podporuje plytvanie energií spotrebiteľmi a prispieva tak drancovaniu energetických zdrojov.

Prečo plytvanie? Poviem príklad. Ľudia sa dlhé roky sťažujú, že cena tepla je vysoká. Ale povedzte mi, koľkokrát sa vám stalo, že vám prišiel otvoriť dvere v mestskom byte jeho užívateľ vo svetri? Asi nikdy. Ale na dedinách v rodinných domoch našich mám a babičiek je to bežné.
My hovoríme pejoratívne, že ľudia žiadajú kúriť byty na "trenírkovú" teplotu. Potom je samozrejme náklad na teplo vysoký. A štát svojimi regulačnými zásahmi smerujúcimi k udržaniu rovnakej ceny bez zohľadnenia nárastu všetkých oprávnených položiek
dodávateľov tepla toto správanie podporuje. Dovolím si povedať, že v domácnostiach by sa dalo ušetriť ďalších 20 -- 25 % spotreby tepla ekonomickejším správaním odberateľov, ak by očakávali, že každý rok pôjde jednotková cena tepla mierne nahor. Z hľadiska
zvyšovania nákladov na získavanie primárnych energetických nosičov to v dlhodobom horizonte ani inak byť nemôže.

HN nedávno písali, že ceny tepla pre domácnosti by mohli ísť nahor. Dôvodom je, že SPP žiada zvýšenie taríf pre domácnosti, pri ktorých je podľa našich informácií stratový. Myslíte si, že k tomu dôjde?
Ceny plynu pre domácnosti a ceny plynu pre teplárov sú dve úplne rozdielne veci. Naša spoločnosť dodávky plynu tendruje. To znamená, že naša nákupná cena odráža cenu na medzinárodnom trhu s plynom. Tieto ceny sú teraz pomerne stabilné, ak vylúčime
spotové ceny, od ktorých my teplári nemôžeme byť závislí, lebo by sme ohrozili bezpečnosť dodávok tepla. Nepredpokladáme teda zvyšovanie cien plynu na rok 2014 a ak, tak len veľmi mierne.

Asi pred rokom a pol ste v rozhovore pre HN tvrdili, že v rámci teplárenského biznisu očakávate koncentráciu trhu. Do piatich rokov by tu malo zostať asi desať hráčov, ktorí si rozdelia tri štvrtiny trhu. Stále to platí?
Aj keď sa navonok zdá, že sa nič nedeje, vnútorné procesy neustále prebiehajú a rýchlosť koncentrácie trhu závisí jedine od nastavenia regulácie cien tepla regulačným úradom. Dovolím si povedať, že trh s teplom je zo všetkých energetických komodít najviac preregulovaný zásahmi ÚRSO, čím sa proces efektívnej koncentrácie umelo brzdí.

No dobre, ale ak ku koncentrácii dôjde, čo to bude znamenať pre domácnosti a firmy?
Po desiatich rokoch od zrušenia dotácií k cenám tepla by konečne došlo k ich zreálneniu, čo by vôbec nemuselo znamenať ich zvýšenie pri vysokej konkurencii na trhu a tak výrobcovia, ako aj odberatelia, by mohli strategicky investovať do dlhodobých opatrení na efektívnejšiu výrobu, distribúciu a spotrebu tepla. A to sú aj ciele najnovšej smernice Európskej únie o energetickej efektívnosti, ktoré budeme musieť splniť.

Začal sa už trh za ten čas "prerieďovať", či ešte nie?
Môžeme povedať, že kvôli tvrdým regulačným zásahom ÚRSO do cenotvorby tepla sú už dnes viacerí výrobcovia a dodávatelia v strate. Ide prevažne o mestské firmy a malých výrobcov. Tam je ohrozená bezpečnosť dodávok tepla alebo hrozí úplný rozpad centrálneho zásobovania v týchto lokalitách. Mohutné investície do obnovy tepelného hospodárstva môžu zvládnuť len silní hráči. A tak regulačný úrad paradoxne silnou nesystémovou reguláciou ceny tepla likviduje lokálne mestské a súkromné firmy a napomáha rýchlejšej koncentrácii trhu v prospech nadnárodných koncernov a finančných skupín.

Kto je Jozef Smolka
Pôsobí v energetike celý profesijný život. Do konca októbra 2011 bol generálnym riaditeľom Comeron Group. Po prevzatí firmy skupinou COFELY, ktorá patrí do koncernu GDF SUEZ, posilnil jej vrcholný manažment na Slovensku a stal sa riaditeľom divízie výroby a distribúcie energií. COFELY je lídrom v oblasti komplexných energetických služieb a správy nehnuteľností, prevádzkuje tepelné hospodárstva v Bratislave, na Záhorí, v Liptovskom Mikuláši i Moldave nad Bodvou. Spravuje viac než 2 000 budov s celkovou plochou vyše 1,2 milióna štvorcových metrov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:39