StoryEditor

Niektorým podnikom bude horšie

21.01.2003, 23:00

Tento rok bude horší najmä pre podniky, ktoré sú vo veľkej miere závislé od domáceho dopytu a ponúkajú tovary a služby najmä pre nižšie a stredné príjmové skupiny. Motorom ekonomiky budú hlavne exportne orientované odvetvia. Vyšší rast sa čaká v prípade automobilového priemyslu. Stavebníctvu však reštriktívne opatrenia zrejme spôsobia opäť ťažký rok. Vyplýva to z analýzy Slovenskej ratingovej agentúry, ktorú vypracovali Ľudovít Ódor a Katarína Kohútiková.
Rok 2003 bude z ekonomického hľadiska zaujímavý, keďže vláda prijala súbor opatrení, ktoré výrazne znížia dynamiku spotrebného dopytu. Politika typu brzda -- plyn, charakteristická pre zmeny volebného cyklu, nepôsobí podľa Ódora na ekonomiku priaznivo.
Ódor upozornil, že hospodárska politika sa výrazne spolieha na priaznivé externé prostredie. No u najvýznamnejšieho obchodného partnera, ktorým je Európska únia, ekonomika v uplynulom roku dosiahla rast približne jedno percento, čo je najhorší výsledok od roku 1993. Vzhľadom na reštriktívne opatrenia vlády, ktoré by mali obmedziť rast domáceho dopytu, pre Slovensko bude dôležité, aký priestor sa otvorí pre exportérov na zahraničných trhoch. Dynamika exportu môže dosiahnuť 7 -- 8 percent, pretože veľké investície v uplynulých mesiacoch dávajú nádej, že niektoré nosné odvetvia budú vyvážať výrazne nad hodnotami z roku 2002. Zdá sa však, že silnejší ekonomický rast v krajinách únie bude realitou až v druhom polroku tohto roka. Ekonomika Nemecka, ktoré je odbytovým miestom pre približne 27 percent slovenského exportu, sa zotavuje oveľa pomalšie, než sa očakávalo začiatkom roka. "Ak nepríde k rastu v únii, hospodársky rast Slovenska môže byť nižší ako očakávané tri percentá," povedal Ódor.
Vzhľadom na očakávaný vývoj bude Slovenská obchodná a priemyselná komora spolu s ďalšími inštitúciami podnikateľov presadzovať rastovú koncepciu rozvoja slovenskej ekonomiky. Mala by sa orientovať na také zvýšenie výkonnosti a konkurenčnej schopnosti, ktoré naplní ekonomické kritériá vstupu do Európskej únie. Vyhlásil včera predseda komory Peter Mihók.
OČAKÁVANIA PODNIKOVEJ SFÉRY V ROKU 2003
Predaj
rast 51,30% stagnácia 27,60%
Zisk
rast 52,60% stagnáciu 30%
Zamestnanosť
rast 19,70% pokles 26,30%
Dlhy
rast 9,20% pokles 33%
Pohľadávky po lehote splatnosti
rast 27,60% pokles 48,70%
Dostupnosť úverov
lepšia 31,60% horšía 2,60%
Úroveň vlastných zdrojov
primeraná 35,50% nedostatočná 55,30%

Zdroj: SOPK (anketa na vzorke 81 podnikov)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. október 2024 01:26