StoryEditor

Apple má za sebou ďalšie víťazstvo

05.09.2013, 15:15
Najrýchlejšie rastúcim maloobchodným reťazcom v Amerike sa vlani stal Apple.

Denník 24/7 Wall St. zverejnil zoznam desiatich najrýchlejšie rastúcich maloobchodov v USA za rok 2012. Jednotkou sa stala firma Apple, ktorá za svoje zisky vďačí popularite iPhonov a iPadov. "Predaj iPhonov narástol v predchádzajúcom roku o 71 percent," uvádza 24/7 Wall St.

Model ziskovosti
Tržby za minulý rok išli výrobcovi hore o takmer 35 percent. Podobný nárast zaznamenala americká maloobchodná federácia pri firme aj v roku 2011.

Apple, ktorý, je označovaný ako najúspešnejší maloobchodný predajca posledného desaťročia, ťaží zo svojho obchodného modelu.Ten je postavený na predaji technológií v obchodoch, ktoré umožňujú zákazníkovi vyskúšať si produkty Apple v praxi.

Podľa vzoru amerického výrobcu plánuje rozšíriť svoje obchodné reťazce aj firma AT&T Wireless, ktorá získala druhé miesto v rebríčku Wall St. Telekomunikačná spoločnosť zarobila na maloobchodnom predaji za minulý rok 5,7 miliardy eur.

Veľké zľavy
Okrem telefonických spoločností dominujú v rebríčku firmy, ktoré profitovali z nechceného tovaru. Americkí predajcovia ako TJX, Nordstorm, či Ross Stores nakupovali prebytočné zásoby z obchodných domov. Výrobky potom predávali podľa sezónnosti s obrovskými zľavami. Napríklad spoločnosť TJX takto nakupovala značkové oblečenie a nábytok.

Americká firma Nordstorm dokonca plánuje spustiť sieť obchodov, ktoré by predávali výlučne nechcené zásoby. Nordstorm obsadil v zozname Wall St. ôsmu priečku.

Rebríček maloobchodných firiem, ktorým najrýchlejšie narástli zisky v roku 2012
Apple Stores/iTunes 34,6 percenta
AT&T Wireless    
16,8 percenta
Bed Bath&Beyond 
16,1 percenta
Whole Foods Market 15,6 percenta
Chick-fil-A
14 percent
Ross Stores
12,9 percenta
Foot Locker 
12,9 percenta
Nordstorm 12,1 percenta
Dick Sporting Goods 12 percent
TJX Companies 
11,6 percenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:11