StoryEditor

Kandidát číslo jeden doplatil na krízu

17.09.2013, 00:00

Podporoval politiku, ktorá dohnala Spojené štáty do finančnej krízy, a teraz musí odstúpiť z boja o lukratívny post. Lawrence Summers, jeden z hlavných kandidátov na šéfa amerického Fedu, sa včera vzdal boja o post lídra. Dôvodom má byť najmä nesúhlas demokratov, ktorí poukazujú na prepojenie Summersa s vypuknutím finančnej krízy.

Zlomila ho kríza a demokrati
Americký prezident i jeho poradcovia ho považovali za talent a skvelého odborníka. „Summers sa odlišoval od trendu súčasných centrálnych bankárov. Je kritikom veľkých bánk i tlačenia peňazí,“ vysvetľuje analytik J&T banky Stanislav Pánis. Podľa amerických demokratov však Summers svojou politikou v deväťdesiatych rokoch spôsobil finančnú krízu Spojených štátov v roku 2008. Dal totiž zelenú riskantným obchodom s cennými papiermi, ktoré prehĺbili dôsledky prasknutia realitnej bubliny na tamojšom trhu. Očakávalo sa preto, že ak prezident Obama nominuje Summersa, odmietnu zaň zahlasovať štyria demokratickí senátori. Podľa analytika Cyrrusu Jiřího Šimaru bolo Summersovi jasné, že nemal šancu uspieť v Senáte, a tak sa kandidatúry vzdal.

Noví kandidáti?
Po odchode hlavného hráča sa začínajú skloňovať staronové mená kandidátov ako Donald Kohn či Roger Ferguson. Najväčšiu šancu na úspech má však podľa analytikov Janet Yellenová, zástankyňa Bernankeho politiky tlačenia peňazí. Tú by uvítal aj samotný trh, ktorý reagoval na Summersovo odstúpenie pozitívnym rastom. Kto sa napokon stane novým riaditeľom Fedu, ukáže najbližší mesiac, kedy by mal americký prezident definitívne ohlási nominanta, o ktorom bude hlasovať Kongres. „Nástupca šéfa Fedu sa bude asi držať Bernankeho plánu,“ uzatvára Radoslav Kasík, analytik Across Wealth Management.

01 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motorizované Švajčiarsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:04