StoryEditor

Poór chce v Poltári obnoviť strojárstvo

17.09.2013, 00:00

Veľkopodnikateľ a údajný mecenáš strany Smer-SD Vladimír Poór plánuje v skrachovaných poltárskych sklárňach naštartovať aj strojársku výrobu. „Sú tu haly, ktoré sú stavané na strojárstvo. My túto výrobu chceme obnoviť a zamestnať 35 ľudí,“ potvrdil informácie HN šéf spoločnosti Poltár Crystal & Steel (niekdajší Slovglass) Pavel Petrech. Dodal, že vyrábať zatiaľ plánujú jednoduché diely s tým, že produkcia by mohla odštartovať už i tento rok. Pokiaľ ide o obnovenie samotnej sklárskej výroby, tá je ešte ďaleko. Brzdia ju totiž vysoké náklady. Firma sa preto spolieha na pomoc štátu.

Zamestnal desiatky ľudí
V Slovglasse sa v minulosti vyrábali potrebné strojárske komponenty, ktoré boli určené pre fabriku. Ako poznamenal Petrech, odberateľov pre ich strojárske výrobky už majú zabezpečených. Mená obchodných partnerov nekonkretizoval, s najväčšou pravdepodobnosťou však budú spolupracovať aj s Poórovými strojárskymi firmami ako ŽOS Trnava či ŽOS Zvolen. Ide o firmy, ktoré sú ťažiskovým biznisom vplyvného podnikateľa. „My sme podnikatelia, keď bude mať záujem o spoluprácu hociktorá firma a my sa dohodneme, nepovieme nie,“ reagoval Petrech.

Strojársku divíziu Slovglass mal, keď vyrábal najmä sklárske formy. „Vyrábali však iba pre sklárne, keďže mali viacero závodov. Ak tam majú prijať tri desiatky ľudí, mohla by to byť podobná výroba,“ potvrdil generálny sekretár Zväzu sklárskeho priemyslu Štefan Škultéty. Odberateľov v sklárstve však v súčasnosti veľa nie je. „Ak by sa dohodli, vyrábať by mohli pre Ronu, ktorá má podobnú výrobu. Inak si však neviem predstaviť iného slovenského odberateľa,“ tvrdí. Podľa partnera poradenskej spoločnosti Deloitte Ivana Lužicu sa dá o zámeroch iba špekulovať. „Za istých okolností to má zmysel, záleží na podnikateľskom zámere investora a jeho ochote investovať a počkať na výsledok. Ak už má odberateľov, je to pre neho iba plus,“ dodal.

Plány firmy v strojárskom biznise pre HN potvrdil aj prednosta mesta Poltár Pavel Olšiak. Ako ďalej dodal – firma už počas tohto leta prijala približne dve desiatky pracovníkov: „Tí zabezpečujú predprípravné práce, napríklad sa už vyčistila čistiareň odpadových vôd.“ Na obnovenie samotnej sklárskej výroby si však budú musieť Poltárčania ešte počkať. Najskôr je totiž potrebné ukončiť projektovú dokumentáciu a získať stavebné povolenia, následne sa môže začať s rekonštrukčnými prácami. Firma taktiež počíta s podporou štátu. Od neho žiadajú 11 miliónov eur vo forme úľavy na daniach a hotovosti. Podľa Petrecha v prípade, že štát podporí podnik, sklárska výroba by sa mohla pomaly spustiť už v prvom polroku 2014.

Investície za milióny eur 

Ak chce niekdajší Slovglass obnoviť sklársku produkciu, bude musieť výrazne investovať. Podnik bol pritom známy tým, že vyrába ako jeden z mála podnikov na svete jedinečné sklo z olovnatého krištáľu. Štefan Škultéty v minulosti vyčíslil, že pokiaľ chce byť fabrika konkurencieschopná a presadiť sa, bude na to potrebných minimálne 15 miliónov eur. Tieto investície navyše nezahŕňajú náklady na zakúpenie jedinečnej technológie takzvanej ťahanej nohy. Tú totiž Poltár Crystal & Steel stratil, keďže za ňu nezaplatil jej majiteľom – firme Burson Properties s väzbami na skupinu J&T. Tá podľa našich zistení technológiu bez problémov predala konkurencii. Zakúpenie tejto, respektíve jej veľmi podobnej linky vyjde sklárne na ďalšie milióny eur.

Čudný konkurz
Otáznik dnes visí nad tým, či Poór bude chcieť do sklární investovať milióny eur. V minulosti sa totiž objavili informácie o tom, že do sklární zháňa finančného investora, ktorým mal byť čínsky podnikateľ. Jeho meno zverejnené nebolo, no na Slovensku ho zastupuje biznismen Ivan Čarnogurský starší, zakladateľ skupiny Ipec.

Poór nezískal sklárne napriamo. V septembri 2012 ich v konkurze ovládla spoločnosť Convey. V jej orgánoch pôsobia ľudia blízki Poórovi. Samotný Poór však vtedy odkázal, že sa k tejto téme nemá dôvod vyjadrovať. Následne HN priniesli informáciu, že firma sa po novom nemá volať Slovglass, ale Poltár Crystal & Steel (tá sa predtým podľa výpisu z Obchodného registra SR volala Wagontrans) s jediným akcionárom – Vladimírom Poórom. Konkurz podniku vyvolal viacero otáznikov. Najmä po tom, čo Convey uspela s ponukou len o 10-tisíc eur vyššou ako nemecká skupina AHG.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 13:17