StoryEditor

Nemecká banka má na krku ďalší škandál

10.09.2013, 19:35
Deutsche Bank čelí obvineniam z podplácania japonských verejných úradníkov.

Zamestnanci najväčšej investičnej nemeckej banky platili za zábavu svojich klientov, japonských manažérov penzijných fondov. Tí však ako verejní zamestnanci podliehajú protikorupčným pravidlám. Nemeckej banke preto hrozí obvinenie z úplatkárstva.

Podozrenie z nelegálnych praktík banky sa začalo v máji tohto roku. Počas pravidelného auditu odhalila japonská komisia pre dohľad nad cennými papiermi a burzou neprimerané množstvo peňazí, ktoré platí banka za firemnú zábavu svojich klientov. Išlo najmä o manažérov, ktorí spravujú časť dôchodkového fondu v Japonsku. Podľa Radoslava Kasíka, analytika Across Wealth Management nejde o nič nezvyčajné na bankovom trhu. „Každý si svojich významných klientov rozmaznáva. Je potom otázkou, kde je tá hranica, kedy sa už všimné stáva úplatkom."

V prípade Deutsche Bank však podozrenie zaregistrovala aj samotná nemecká banka. Tá podľa svetových médií začala ešte pred májovým auditom vlastné vyšetrovanie zamerané na sporné vzťahy s manažérmi penzijných fondov.

Podľa vzoru západu
Okrem Deutsche Bank si japonský regulátor posvietil aj na ďalšiu svetovú banku. Od minulého mesiaca prebieha rovnaká kontrola financií aj v banke Goldman Sachs. Podľa Financial Times môže ísť o snahu Japonska dobehnúť prísnejšie pravidlá pre úplatkárstvo, ktorú platia v Európe i Amerike.

Účty banke nespadnú
V prípade obvinení Deutsche Bank by mala japonská komisia rozhodnúť v nadchádzajúcich týždňoch. Aká veľká pokuta hrozí banke, ak sa obvinenia potvrdia nie je zatiaľ jasné. Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa by vzhľadom k ročnému zisku nemeckej banky išlo iba o „drobné". Účty nemeckej banky by tak trpieť nemali. Škandál by sa podľa analytikov dokonca nemal výrazne podpísať ani pod povesť nemeckej banky. „Renomé bánk medzi obyvateľstvom je už i tak na samej podlahe a v rámci biznis sféry im to neuškodí," uzatvára Kasík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:06