StoryEditor

Britská firma ponúka ľudom elektrinu v sobotu zadarmo

02.08.2013, 15:22
Autor:
pafpaf
Firma tým chce znížiť spotrebu elektrickej energie počas týždňa, kedy ju využíva priemysel.

Cez týžden by mali ľudia spotrebovávať menej elektriny, pretože v tú dobu spotrebováva veľa energie priemysel aj ďalšie firmy. Motivovať k tomu chce Britov energetická spoločnosť British Gas tým, že ponúkne domácnostiam elektrinu v sobotu zadarmo.

Novinku by chcela spoločnosť spustiť najskôr od začiatku budúceho roka. Teraz už beží pilotný projekt a na konci roka sa má ešte ďalej rozšíriť. O pláne British Gas informujú britské médiá.

Jediná podmienka, aby ľudia mohli elektrinu v sobotu odoberať zadarmo, spočíva v tom, že musia mať inštalované inteligentné merače. S tými sa dá presne zistiť, kedy človek spotrebovával elektrinu. Podľa BBC by mohlo ísť zhruba o milión domácností.

Podľa plánu by tak ľudia získali v sobotu na 24 hodín elektrinu zadarmo, ak pristúpia na to, že v pracovných dňoch znížia svoju spotrebu. Podľa odborníkov ale nebude ponuka nijako prínosná, pretože veľkú časť spotreby elektriny nemôže človek presúvať len na vybraný deň v týždni.

British Gas sa pre ponuku inšpiroval u svojej materskej spoločnosti Centrica, ktorá už teraz ponúka zákazníkom v americkom Texase a na severovýchode USA tarify sa sobotňajším využívanie energie zadarmo.
Zdroj: iHNed.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 13:11