StoryEditor

Giganty si majú čo ponúknuť

04.09.2013, 00:00

Väčšie zisky pre americký Microsoft na jednej strane a softvér „šitý“ na mieru Nokie na druhej strane. Takto si môžu podľa odborníkov navzájom pomôcť ikony vo svete biznisu.

Viac za licencie
V súčasnosti dostane Microsoft za svoj operačný systém Windows Phone v každej predanej Nokii necelých 10 amerických dolárov, teda približne osem eur. Po akvizícii by suma mala narásť až na 40 dolárov. „Okrem toho sa môže Nokii zvýšiť aj profitabilita, pretože už nemusí platiť licenčné poplatky za Windows Phone,“ dopĺňa analytik spoločnosti Patria Finance Branislav Soták s tým, že aj Fíni na licenciách ušetria, keďže budú v spoločnom podniku.

 

Prepojenie techniky
V prípade Nokie však bola podľa odborníkov v hre hlavne záchrana. „Spojenie s Microsoftom bolo jediné možné riešenie pre už roky umierajúceho výrobcu telefónov,“ reaguje analytik spoločnosti Capital Markets Peter Bukov. Nokia začala spolupracovať s Microsoftom ešte v roku 2011. Vtedy vložila do svojich chytrých telefónov softvér od Microsoftu. Práve technologické prepojenie môže byť podľa analytikov ďalším prínosom pre Nokiu. „Obe spoločnosti by mali ešte viac prepojiť svoje hardvérové a softvérové technológie,“ vysvetľuje Soták. V praxi by to znamenalo, že sa systém Windows prispôsobí na mieru telefónom Nokia. A práve z toho môže fínska spoločnosť ťažiť.

Treba „chytiť“ trendy
Kľúčové však bude, aby obe spoločnosti „nezaspali“ nové trendy, ako to bolo v prípade smartfónov či tabletov. „Firma musí prísť s Nokia Watch alebo Nokia Glass, aby znovu ožila,“ hovorí Bukov. Výrobu inteligentných okuliarov a hodiniek, takzvaných smartwatch, rozbehol zatiaľ iba americký Google. Nie je jediný, ktorý sa pokúša preraziť na trhu nových technológií. Najnovšie sa tento týždeň chystá predstaviť svoje inteligentné hodinky Galaxy Gear aj juhokórejský Samsung.

Nové trendy však rozdelili analytikov na dva tábory. Investície do zariadení typu smartwatch Soták neodporúča. „Nokia by sa mala skôr zamerať na to, aby dosiahla aktuálnu technologickú úroveň svojich konkurentov ako Apple či Samsung,“ tvrdí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 01:13