StoryEditor

Penta v Poľsku rastie. Kupuje lekárne za milióny

05.08.2013, 13:00
Investičná skupina kupuje v Poľsku sieť lekární. Obchod teraz posudzuje protimonopolný úrad.

Česko-slovenská investičná skupina Penta Investments naleje ďalšie milióny eur do zdravotníckeho biznisu. V Poľsku kupuje dvadsaťdeväť lekární Partner Pharma. Penta pre české HN potvrdila, že transakciu teraz posudzuje poľský protimonopolný úrad.

"Do dokončenia akvizície ale nebudeme zverejňovať žiadne detaily," povedal hovorca Penty Martin Danko. Odmietol sa vyjadriť aj k cene, podľa informácií HN sa však suma za Partner Pharma pohybuje medzi pätnástimi a dvadsiatimi miliónmi eur.

Penta sa zároveň uchádza aj o druhú najväčšiu sieť poľských lekární Mediq a distribútora liečiv ACP Pharma, obe v jednom balíku predáva fond súkromného kapitálu Advent International. Mediq má približne 250 pobočiek. Podľa poľských médií sa okrem Penty o ACP Pharma uchádza aj najväčšia poľská lekárenská sieť Pelion. Ani Penta, ani Pelion nechcú dianie okolo ACP Pharma komentovať. Podľa informácií HN sa však má cena pohybovať okolo 80 miliónov eur.

Ak protimonopolný úrad schváli nákup lekární Partner Pharma, získa Penta aspoň malú výhodu. Tridsiatka predajní totiž odoberá lieky od ACP Pharma, a ak tohto distribútora investičná skupina nezíska, budú lekárne nakupovať lieky inde. Predaj niekomu inému než Pente by teda mohol znamenať, že Advent za transakciu dostane nižšiu sumu.

Poľský lekárenský biznis je roztrieštený na menšie siete. Celkom je v Poľsku trinásťtisíc lekární, najväčší Pelion ich má však "len" šesť stoviek. "Na poľskom trhu je veľký priestor pre konsolidáciu," hovorí opakovane spoluzakladateľ a partner Penty Marek Dospiva.

Penta prevádzkuje lekárne pod značkou Dr Max. V Poľsku ich má zatiaľ približne 70 (premenovanie čaká aj sieť Partner Pharma). Spolu s pobočkami v Česku a u nás ich je okolo päťsto. Zároveň vlastní distribútora liekov Gehe.

Nákup Partner Pharma je druhou akvizíciou Penty v poľskom zdravotníctve počas krátkej doby. Pred štrnástimi dňami sa jej zhruba za takmer tridsať miliónov eur podarilo ovládnuť dve tretiny akcií najväčšej siete súkromných nemocníc EMC Instytut Medyczny. Tá má osem nemocníc a šestnásť špecializovaných ambulancií. V blízkej dobe sa pokúsi firmu stiahnuť z burzy a prikúpi ďalšie nemocnice. Podľa skorších vyjadrení chce vstúpiť okrem slovenského a poľského aj na český nemocničné trh.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2004-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varšavská burza sa bude privatizovať 02 - Modified: 2004-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ÚFT v budúcom roku so stratou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:20