StoryEditor

Poslanci škrtli stavebné prémie

16.09.2011, 00:00

K štátnej prémii zo stavebného sporenia sa Slováci dostanú od budúceho roka ťažšie. Na to, aby ju dostali v plnej výške 66,39 eura, musia stavebnej sporiteľni poslať peniaze už na začiatku roka, na ktorý sa bonus vzťahuje. Čím neskôr tak spravia, tým sa im bude výška prémie znižovať. Dnes stačí, ak to stihnú do konca roka. Vyplýva to z novely zákona o stavebnom sporení, ktorú v stredu schválil parlament.

Medziúvery budú hrozba
O prémiu príde aj sporiteľ, ktorý si vezme medziúver. Nárok na bonus stratí počas čerpania a splácania tejto pôžičky. "Jedným z problémov je skutočnosť, že objem medziúverov výrazne prevyšuje objem zvýhodnených stavebných úverov a štát tak prostredníctvom štátnej prémie prevažne podporuje poskytovanie komerčných úverov na bývanie," upozorňuje v návrhu predkladateľ, rezort financií. Toto opatrenie by sa však nemalo týkať stavebných sporiteľov, akými sú spoločenstvá vlastníkov bytov.

Poplatky klesnú
Výhodou pre klientov však budú nižšie poplatky. Za vedenie účtu od nich sporiteľne nebudú môcť pýtať viac ako 12 eur ročne. Dnes je to až 18. Za uzavretie zmluvy môže byť po novom poplatok maximálne 0,9 percenta cieľovej sumy, dnes je to až percento. Okrem toho sa zruší poplatok za spracovanie úveru, ktorý bol podľa rezortu financií vo výške 80 eur.

Sporitelia na týchto poplatkoch ušetria podľa prepočtov rezortu ročne až 10 miliónov eur. Zároveň však podľa odhadov prídu o 13 miliónov na štátnych prémiách, ktoré ušetrí štát. "Novela ide proti dostupnosti bývania pre najslabšie vrstvy, pre ktoré je stavebné sporenie predovšetkým určené," kritizoval poslanec Smeru-SD Peter Pelegrini.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 08:02