StoryEditor

Slovenský unikát rozširuje výrobu

14.09.2012, 00:00
Spoločnosť SPINEA, ktorá vlastní patent na vysoko kvalitnú prevodovku, zvýši zamestnanosť v Prešove.

Prešovský výrobca vysoko presných prevodoviek SPINEA chce na východe preinvestovať milióny eur na rozšírenie výroby. Firme sa darí aj napriek pokračujúcej hospodárskej kríze a negatívnym vyhliadkam do budúceho roka. „Už v roku 2010 sme sa dostali na predkrízovú úroveň a za posledné dva roky sme výrobu zdvojnásobili. Rastúci trend očakávame aj v budúcom roku,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Dušan Vasilišin.

Na svete pritom podľa jeho slov existujú len tri ďalšie firmy, ktoré dokážu vyrobiť takúto prevodovku a všetky sú z Japonska. „Ide o slovenský unikát. Firma investovala množstvo peňazí do inovácií a vývoja,“ hovorí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. „Toto je jednoznačne cesta, ktorou by sa mali uberať naše firmy,“ dodáva. Firma plánuje vytvoriť aj nové pracovné miesta.

Prijmú zamestnancov
Prevodovky, ktoré firma vyrába, sa využívajú v robotoch, najpresnejších obrábacích strojoch a polohovacích zariadeniach. „Používajú ich aj vo švajčiarskom CERNe,“ tvrdí Vasilišin. Firma ich exportuje do celého sveta, pričom jej najväčší zákazníci sú z Nemecka, Švédska a Talianska. „Veľmi dobre sme sa uchytili aj v Kórei a na Taiwane.“

Firma chce nakúpiť nové technológie a postaviť aj ďalšiu výrobnú halu. „Časť pomocných priestorov je už hotová a skolaudovaná. Z hlavnej časti haly teraz budujeme základy a stáť bude v apríli 2013,“ spresňuje Vasilišin. Presnú sumu, ktorú chce firma preinvestovať, však prezradiť nechcel, pretože ide o dôverné informácie a mohla by ich zneužiť konkurencia. Potvrdil však, že pôjde o milióny eur. Zariadenia, ktoré si firma objednala v zahraničí, by mali byť dodané v priebehu druhej polovice budúceho roka. „Nosná časť rozšírenia je preto plánovaná na koniec roka 2013.“

Spolu zo zvýšením výrobnej kapacity spoločnosť počíta aj s nárastom počtu pracovníkov. „S príchodom nových technológií budeme potrebovať aj nových zamestnancov,“ potvrdzuje Vasilišin. „V druhom polroku 2013 určite výrazne zvýšime stavy.“ O koľko ľudí pôjde, zatiaľ odhadovať nechcel. Malo by však ísť o klasických aj agentúrnych pracovníkov. Prešovský okres pritom patrí medzi regióny z najvyššou mierou nezamestnanosti. Tamojší úrad práce ju v júli evidoval vo výške takmer 18 percent. „Akékoľvek zníženie nezamestnanosti vítame,“ hovorí riaditeľka Úradu práce v Prešove Štefánia Kacianová. Firma podľa jej slov patrí k úspešným zamestnávateľom, ktorí od svojho vzniku rozvíjajú výrobu a zvyšujú počty zamestnancov. „V spoločnosti pracujú aj odborníci obsluhujúci CNC stroje, o ktorých je na trhu práce zvýšený záujem,“ dodáva Kacianová.

Požiadali o stimul
Prešovská firma sa obrátila na štát so žiadosťou o investičnú pomoc cez grant Európskej únie. „Požiadali sme o príspevok na inovatívne technológie. Zatiaľ však nie je rozhodnuté, či pomoc dostaneme,“ konštatuje Vasilišin. Koľko, nie je jasné. Ministerstvo hospodárstva pritom do uzavretia zmluvy informácie neposkytuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:14