StoryEditor

Zbrzdia akcionárske spory predaj PPS?

14.04.2003, 00:00

Speňažovanie majetku PPS Detva Holding v konkurze a hľadanie nového majiteľa by malo vyvrcholiť 23. apríla, keď sa končí ponukové konanie na predaj tohto podniku. Môžu ho však skomplikovať akcionárske spory.
Len čo minulý týždeň v utorok zverejnil správca konkurznej podstaty Vladimír Rybovič ponuku na odkúpenie 2 700 akcií dcérskej spoločnosti holdingu PPS TSN, ktorá podniká v areáli podpolianskych strojární v prenajatej nástrojárni, spochybnilo ju v piatok predstavenstvo tejto firmy. V inzeráte zverejnenom v médiách varuje záujemcov, že 2 700 akcií predstavuje iba tretinový podiel na základnom imaní spoločnosti.
"Z predaja majetku PPS Detva Holding, ktorý mal pred vyhlásením konkurzu v máji 2002 účtovnú hodnotu 1,4 mld. Sk, vyčlenila hneď na začiatku schôdza konkurzných veriteľov akcie PPS TSN. lde o akcie bonitnej spoločnosti, ktorá dosahuje zisk. Vlani to bolo vyše 3 mil. Sk po zdanení. No hala a časť technológie, ktorú má PPS TSN v prenájme, sa predáva ako súčasť celého holdingu," vysvetlil pozadie sporu Stanislav Ľupták, člen veriteľského výboru, ktorý 3. apríla schválil ponuku na predaj 2 700 akcií PPS TSN.
Z inzerátu ďalej vyplýva, že medzičasom už iný účastník zložil na účet správcu konkurznej podstaty sumu na úhradu kúpnej ceny za prevod 2 700 akcií PPS TSN. Tým "iným účastníkom" je spoločnosť Green Welt Slovakia (GWS), ktorá tvrdí, že má v PPS TSN od vlaňajšieho decembra už dvojtretinový podiel. Ten mal vzniknúť navŕšením základného imania firmy o 5,5 mil. Sk. "Minulý rok v máji toto navŕšenie schválilo vtedajšie predstavenstvo i dozorná rada," povedal konateľ GWS Marek Sásik.
"Podľa správcu konkurznej podstaty i veriteľského výboru však k navŕšeniu nedošlo a 2 700 akcií naďalej predstavuje 100-percentný podiel holdingu v PPS TSN. Ponuka na predaj akcií neobsahuje, aký podiel akcií sa vlastne predáva, pretože to je predmetom súdneho sporu," povedal S. Ľupták. Krajský súd síce rozhodol, že valné zhromaždenie PPS TSN z 8. mája 2002, ktoré splnomocnilo predstavenstvo firmy rozhodnúť o navŕšení základného imania, je právoplatné, no toto rozhodnutie ešte nenadobudlo účinnosť, pretože správca konkurznej podstaty sa odvolal na Najvyšší súd SR. V. Rybovič odmieta uznať navŕšenie základného imania a tvrdí, že ho urobili "poza jeho chrbát".
"Kým nerozhodne Najvyšší súd SR inak, tak sme dvojtretinovým akcionárom PPS TSN. Veď správca konkurznej podstaty sa zúčastňoval na valných zhromaždeniach a podpísal s nami aj zmluvu, kde sme sa zaviazali odkúpiť zvyšný podiel. Zložili sme v tejto súvislosti aj finančnú zábezpeku 2,759 mil. Sk," zdôraznil M. Sásik.
"Súdnych sporov okolo tohto prípadu je otvorených viacero, no neprispievajú k stabilite práce nástrojárne. Jej hala a stroje boli postavené z prostriedkov PPS Detva Holding, teda očakávame, že sa jej akcie speňažia tak, aby sa z nej mohla uspokojiť aspoň časť z 50-miliónových pohľadávok, ktoré si voči holdingu nárokujú zamestnanci," povedal S. Ľupták a pripomenul, že tri zo štyroch znaleckých posudkov hodnotia 2 700 akcií na vyššiu cenu, než akú za ne ponúka GWS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 00:33