StoryEditor

Konferencia: Druhý pilier nevyrieši problém s penziami

21.06.2011, 00:00

Existencia druhého dôchodkového piliera neznamená, že na Slovensku je vyriešený problém s budúcimi penziami. Účastníci nedávnej konferencie, ktorú organizovala aj spoločnosť Ecopress (vydavateľ aj denníka Hospodárske noviny) sa zhodli, že prvý, druhý ani tretí pilier nemusia stačiť na slušný dôchodok. "Malo by to byť povedané a komunikované obyvateľstvu, ľudia si musia začať šetriť," tvrdí predseda Predstavenstva Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov Rastislav Podhorec.

Podľa Milana Repku zo spoločnosti Fincentrum nedokáže vláda vlastnými prostriedkami zabezpečiť udržateľnosť prvého piliera v súčasnej podobe. V rámci druhého piliera zase nie je vôbec isté, že zrušenie garancií prinesie v jeho fondoch reálny rast nad úrovňou inflácie. "Ani na úrovni 20-ročného investičného horizontu nemôžeme úplne vylúčiť, že fondy prerobia," myslí si Repka.

V odborných kruhoch sa podľa Fincentra čoraz častejšie objavujú dohady, že vláda bude musieť predĺžiť vek odchodu do dôchodku, znížiť dôchodky z prvého piliera alebo zmeniť pomer odvodov v neprospech druhého piliera. "Pre občana je posolstvo jednoznačné, nespoliehať sa na dôchodok z povinných schém," uzatvára Repka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 08:02