StoryEditor

Slovensku hrozí miliónová pokuta za odpady

15.08.2012, 00:00
Recyklácia. Ministerstvo stiahlo meškajúci návrh zákona o odpadoch pre množstvo pripomienok.

Napriek hrozbe niekoľkomiliónovej pokuty od Európskej únie ministerstvo životného prostredia stiahlo meškajúci návrh zákona o odpadoch. Nové povinnosti nariadené Bruselom pre zber a recykláciu starých výrobkov, ktoré by zvýšili ceny nábytku, textilu, liekov či motorových olejov, totiž vyvolali rekordný počet pripomienok. „Znamená to, že zákon bol pripravený zle,“ konštatoval minister Peter Žiga (SMER-SD) o návrhu minulého vedenia rezortu.

Rýchla zmena
Jeho predchodca József Nagy (Most-Híd) sa bránil tým, že minister dostal nesprávnu verziu zákona. Žiga sa chce vyhnúť pokute tým, že narýchlo pripraví malú novelu súčasného zákona. „Chceli by sme využiť inštitút skráteného legislatívneho konania,“ povedal s tým, že Slovensku na základe žaloby Európskej komisie za každý deň omeškania hrozí pokuta 17-tisíc eur. Zahrnutie smernice do slovenského práva pritom mešká už dva roky.

„Niektoré princípy boli implementované, gros smernice však transponované nie je,“ tvrdí Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti NATUR-PACK, ktorá zabezpečuje zber obalov. Podľa jeho slov v našich zákonoch chýbajú definície kľúčových pojmov, rozšírenie zodpovednosti výrobcov či postup, ako predchádzať vzniku odpadov. „Smernicu je potrebné prebrať ako celok,“ dodáva Sebíň a upozorňuje, že Európska únia nám vyčíta aj ďalšie veci, ako napríklad zákaz vývozu nebezpečného odpadu.

Nové záväzky
Európska únia najnovšie spustila novú smernicu, podľa ktorej sa krajiny musia zaviazať k naplneniu kvót zberu elektroodpadu. Slovensko by s tým však nemalo mať problém. V roku 2016 budeme musieť vyzbierať 45 percent predaných elektrospotrebičov, no už dnes túto normu prekračujeme. Podľa údajov rezortu životného prostredia vlani slovenskí výrobcovia a predajcovia vyzbierali približne 50 percent spotrebičov, ktoré boli uvedené na trh rok predtým.

Problém môže nastať v roku 2019, dokedy sa má norma zvýšiť na konečných 65 percent. „Životnosť práčok a chladničiek je veľmi dlhá a Slováci sa týchto spotrebičov zbavujú zriedkavo. Nemusí sa nám preto tento cieľ podariť naplniť,“ upozorňuje Peter Valent, generálny riaditeľ spoločnosti ENVIDOM, ktorá sa zaoberá zberom starej elektroniky.

Valent upozorňuje, že kapacity na spracovanie elektroodpadu sú už v súčasnosti predimenzované. Problém je skôr v samotnom zbere, nakoľko povedomie Slovákov o recyklácii je nízke, a slabé je aj technické zabezpečenie zberu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:21