StoryEditor

Spor s ČSOB môže skončiť mimo súdu

29.04.2003, 00:00

V otázke arbitráže s Československou obchodnou bankou (ČSOB), v ktorej ide takmer o 40 miliárd korún, je ministerstvo financií zatiaľ zdržanlivé. Údajný dlh pochádza z úveru, ktorý ČSOB poskytla v roku 1993 Slovenskej inkasnej, s. r. o. Jej zakladateľom je ministerstvo financií.

  • Arbitráž s ČSOB máta verejné financie
  • Spor brzdí ochranu investícií
    Postoj ministerstva súvisí zrejme aj s informáciami HN, podľa ktorých sa údajne pripravuje rokovanie s ČSOB s cieľom dohodnúť sa na mimosúdnom vyrovnaní. Na vyrovnanie podlžností s bankou má ministerstvo údajne v aktívach rezervu približne desať miliárd korún, ktoré prišli z revolvingového úveru, poskytnutého v roku 1999 ministerstvom práve pre ČSOB.
    Pravdepodobnosť úspechu Slovenska v arbitráži s ČSOB Praha je nulová, tvrdí to bývalý štátny tajomník ministerstva financií Peter Staněk. "Nevidím žiadnu šancu," zdôraznil. Podľa neho sa možná prehra môže pokryť z privatizačných príjmov. Nevylúčil však, že vláda by prípadný neúspech v ICSID mohla uhradiť aj prostredníctvom zvýšenia daní. Staněk však odhaduje dlh na menej. Podľa neho by Slovensko v prípade horšej alternatívy zaplatilo zhruba 16,5 miliardy korún.
    V prípade neúspechu by podľa analytika Slovenskej sporiteľne Juraja Kotiana na pokrytie požadovanej sumy bežné príjmy štátneho rozpočtu nestačili. "Takáto výška sa dá pokryť jedine z jednorazových príjmov, napríklad z privatizácie či deblokácií," povedal Kotian. Zdôraznil však, že v súčasnosti je ešte predčasné hovoriť o rezervách na pokrytie takéhoto výdavku, pretože Medzinárodné stredisko pre riešenie sporov spojených s investíciami (ICSID) vo Washingtone, kde sa spor rieši, zatiaľ nevynieslo žiadne rozhodnutie. Zároveň sa aj on domnieva, že spor sa môže skončiť mimosúdnym vyrovnaním.

  • menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    06. október 2024 16:19