StoryEditor

Investičnú pomoc dostanú stovky slovenských firiem

12.05.2011, 00:00

Ako budú z nástrojov JEREMIE profitovať malé a stredné podniky?
Garančný nástroj, podobne ako nástroj rizikového kapitálu, pomôže malým a stredným podnikom, ktoré často bojujú o získanie pôžičiek. Prostredníctvom garančného nástroja banky napríklad znížia svoju cenu alebo nároky na zábezpeku, ktoré často bránia slovenským firmám získať financovanie. Na strane rizikového kapitálu budú prostredníctvom JEREMIE získať financovanie inovatívne začínajúce firmy a mladé firmy s vysokým potenciálom rastu. Poskytovaním rizikového kapitálu začínajúcim firmám a priťahovaním ďalšieho súkromného kapitálu na investície sa usilujeme podporiť inovácie a rast, ktoré sú kľúčovou hnacou silou slovenského trhu.

Na koho sa majú obrátiť podniky, aby získali financovanie?
Európsky investičný fond distribuuje všetku finančnú pomoc podnikom prostredníctvom finančných sprostredkovateľov, ktorých starostlivo vyberá. Po skončení výberového procesu budú môcť títo poskytnúť firmám financovanie formou úverov v prípade záručných schém a formou equity investície v prípade rizikového kapitálu.

Kto sa môže stať finančným sprostredkovateľom?
Pre nástroje rizikového kapitálu sa môžu stať sprostredkovateľmi manažéri fondov rizikového kapitálu, kým pre garančné nástroje by to mali byť finančné inštitúcie, ako sú komerčné banky.

Ako zabezpečíte efektívnosť finančnej pomoci?
Na rozdiel od bežných grantových mechanizmov, ktoré sú tradičným spôsobom využívania štrukturálnych fondov, JEREMIE využíva tieto fondy cez revolvingové, teda splatné finančné nástroje. Prostredníctvom trhového prístupu komerční hráči tiež poskytujú svoje peniaze spolu so zdrojmi JEREMIE, čo zaručuje komerčné princípy, a tým aj efektívnu implementáciu programu.

Koľko firiem bude môcť profitovať z tohto programu na Slovensku?
Môže byť vytvorené pôžičkové portfólio pre malé a stredné podniky v celkovej výške viac ako 200 miliónov eur, kým ďalšie malé a stredné podniky môžu získať prístup k financovaniu cez nástroje rizikového kapitálu. Má sa spustiť aj tretí nástroj, takže hovoríme o stovkách slovenských firiem. Navyše, zvýšením prístupu k financovaniu sa tiež vytvoria nové pracovné miesta buď priamo, alebo nepriamo.
Ľubomíra Chmelová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 08:34