StoryEditor

Druhý dôchodkový pilier sa opäť otvára

31.08.2012, 00:00
Najväčšia zmena v dôchodkovom systéme od zavedenia druhého piliera sa spúšťa už od septembra.

Sporitelia sa budú môcť znovu rozhodnúť, či si budú sporiť aj v súkromných dôchodkových fondoch, alebo sa spoľahnú len na štát. Navyše sa znížia odvody do druhého piliera z deviatich na štyri percentá z platu.

Ľudia si však budú môcť od nového roka sami doplatiť ľubovoľnú sumu navyše. Dobrovoľné pripoistenie bude do dvoch percent daňovo zvýhodnené. „Je to veľmi výhodná možnosť investovania, nielen z daňového hľadiska, ale aj vďaka nízkym nákladom,“ tvrdí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Podľa jeho slov sú poplatky za správu účtu druhého piliera o tri štvrtiny nižšie, než pri podielových fondoch.

Nebude pritom dôležité, či odvody na dobrovoľné pripoistenie bude odvádzať sporiteľ, alebo to nechá na zamestnávateľa, ktorý príspevky zrazí zo mzdy. Správcovské spoločnosti však klientom odporúčajú, aby si platby odosielali sami. „Sporiteľ bude mať prehľad o tom, koľko peňazí a kedy poslal,“ hovorí predseda predstavenstva dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštová banka Stanislav Žofčák. Zároveň odporúča, aby si klienti dohodli jednoznačný variabilný symbol platby, aby peniaze nestáli na zbernom účte. „Najlepšie je rodné číslo.“

Dôležitá je dĺžka sporenia
Na rozhodnutie o vstupe či výstupe z druhého piliera bude čas do 31. januára 2013. Dovtedy je možné z druhého piliera bez akéhokoľvek obmedzenia vystúpiť. Stačí doručiť žiadosť pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá o tom oboznámi správcovskú spoločnosť. Peniaze z osobného účtu v druhom pilieri budú automaticky prevedené na účet Sociálnej poisťovne. Pri výpočte dôchodku bude Sociálna poisťovňa každého, kto vystúpil, posudzovať rovnako, akoby v druhom pilieri nikdy nebol. Podľa odborníka na dôchodkové systémy z Univerzity Mateja Bela Jána Šeba by mali vystúpiť tí, ktorým ostáva do dôchodku menej ako päť rokov.
Ak v druhom pilieri zatiaľ nie ste, počas piatich mesiacov jeho otvorenia doň môžete vstúpiť. A to bez vekového obmedzenia. Minimálny čas sporenia je však desať rokov.



Vstup nebude povinný
Od apríla tohto roka platí, že ak sa mladý človek prvýkrát zamestná, automaticky sa stane sporiteľom v druhom pilieri. Ak si do pol roka od vzniku dôchodkového poistenia nevyberie správcovskú spoločnosť, pridelí mu ju Sociálna poisťovňa.
Na budúci rok už druhý pilier pre mladých nebude povinný. Rozhodnúť sa, či si na dôchodok chcete šetriť súkromne, budete musieť do dovŕšenia 35 rokov. Starší ľudia budú musieť ostať v priebežnom pilieri.

Zmeny vo fondoch
Kým doteraz museli správcovské spoločnosti tvoriť povinne štyri fondy, po novom to budú len dva. Jeden garantovaný, druhý bez záruk. „Je to prehľadnejšie. Väčšina ľudí totiž nedokáže rozlíšiť jemné rozdiely medzi fondmi,“ hovorí Baláž. V garantovanom dlhopisovom fonde sa zároveň predĺži zo šiestich mesiacov na 10 rokov obdobie, počas ktorého sa sleduje, či prináša sporiteľovi zisk alebo stratu, ktorú musí DSS doplatiť. „Správcovské spoločnosti tak budú môcť investovať aj do rizikovejších aktív a dosahovať vyššie výnosy,“ vysvetľuje Baláž.

01 - Modified: 2004-08-30 12:06:58 - Feat.: 0 - Title: Peter Čavojský: Podnikatelia by mali brať do úvahy rozdielnosť európskeho práva 02 - Modified: 2004-08-30 20:39:07 - Feat.: 0 - Title: Martin Fronc: Budem bojovať o každú korunu v rozpočte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:15