StoryEditor

Vyššie ceny vstupov sa do cien premietli len čiastočne

06.02.2003, 23:00

Pod nárast spotrebiteľských cien v prvom mesiaci tohto roku sa ešte v plnej miere nepodpísalo zvyšovanie regulovaných cien. Podľa obchodníkov ceny potravín v januári 2003 oproti decembru 2002 vzrástli o štyri percenta aj vďaka presunu mnohých druhov potravín z desaťpercentnej do štrnásťpercentnej sadzby DPH.
Zatiaľ sa v plnej miere nenapĺňajú odhady potravinárov, podľa ktorých mala po zvýšení cien energií a úprave spodnej hranice DPH na štrnásť percent zdražieť ich produkcia zhruba o desatinu. "Zvýšenie cien vstupov sa do cien potravín reálne premietne až zhruba v marci, úprava cien začiatkom januára vychádzala skôr z predbežných odhadov výrobcov," povedal pre HN predseda Predstavenstva COOP Jednota Slovensko Adrián Ďurček. Aj podľa riaditeľa spoločnosti REMA 1000 Slovensko Dušana Spustu sa zvýšenie cien vstupov premietlo do nárastu cien potravín počas januára len čiastočne. "Niektorí dodávatelia nás síce upozornili, že si zvýšené náklady zohľadnia do cien výrobkov, ale väčší vplyv na nárast cien mala zrejme úprava DPH pri potravinách," uviedol Spusta. Táto daň sa zvýšila pri ovocí, zelenine, ako aj tukoch a chlebe. Práve tieto položky sa podľa údajov Štatistického úradu na náraste spotrebiteľských cien potravín podieľali najväčšou mierou.
Riaditeľ hotela Tatra v Trenčíne Pavol Kašuba si nemyslí, že by reštaurácie automaticky menili od januára ceny v jedálnych lístkoch po tom, ako sa reštauračné služby presunuli do sadzby DPH štrnásť percent. Podľa neho nárast cien v januári oproti decembru o 3,2 percenta v odbore hotelov, kaviarní a reštaurácií spôsobili skôr hotelieri, ktorí do cien za ubytovanie už zakalkulovali zvýšenie cien energií, tepla a vody. "My budeme v hoteli Tatra prehodnocovať, o koľko sa reálne zvýšili ceny vstupov až po štvrťroku a ak sa rozhodneme zvýšiť ceny ubytovania, bude to najskôr od polroku," povedal. Doplnil, že ceny v reštaurácii bude hotel upravovať postupne tak, ako bude dostávať so zvýšenými cenami potraviny na prípravu jedál. Nárast DPH o štyri percentuálne body pri jedlách v priemere za 150 korún nepovažuje Kašuba za takú položku, aby len kvôli nej reštaurácie upravili ceny.
Predčasné zvyšovanie cien cigariet podmienené zvýšeným záujmom o tento tovar ku koncu roku, skôr ako sa zvýšila spotrebná daň na krátke cigarety spôsobilo, že ceny cigariet zaznamenali v januári pomerne malý medzimesačný nárast len o 1,4 percenta. Nárast cien tabaku nebol taký výrazný aj vďaka tomu, že sa zvýšenie spotrebnej dane týkalo len krátkych cigariet a zároveň sa cigarety začiatkom roka presunuli z 23- do 20-percentnej sadzby DPH.
Pod pokles cien odevov a obuvi v januári v porovnaní s decembrom sa zrejme najvýraznejšie podpísali výpredaje tohto druhu tovaru od prvých dní tohto roku. Oľga Drahovská z agentúry pre prieskum trhu Terno uviedla, že odevy a obuv ponúkané na predaj v januári boli vyrobené už vlani, takže na ich ceny nárast regulovaných cien od januára nemal žiaden vplyv. "Mierny, zrejme len nepatrný vplyv na pokles spotrebiteľských cien v januári oproti decembru, mohlo mať aj zníženie sadzby DPH z 23 na 20 percent," povedala Drahovská.
Čo v januári najviac zdraželo

Bývanie, elektrina, plyn a voda 14,40%
Doprava 7,50%
potraviny a nealko 4%
Hotely, kaviarne a reštaurácie 3,20%
Rekreácia a kultúra 1,60%
Zdravotníctvo 1,50%

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 01:39