StoryEditor

Odborári odmietli rokovať o Mihálovom zákonníku (video)

16.12.2010, 11:20
Aktualizované | Odborári opustili dnes rokovanie komisie pre prípravu Zákonníka práce.

Dôvodom, ako povedal viceprezident KOZ Vladimír Mojš, bola skutočnosť, že rezort práce nepredložil ucelený návrh pripravovaných zmien. Kým sa tak nestane, zdôraznil Mojš, za rokovací stôl sa nevrátia. Zároveň povedal, že rokovať budú na bilaterálnej úrovni so zamestnávateľmi.

Dnešnému rokovaniu komisie predchádzali protesty odborárov. Demonštrácia prilákala dnes do Bratislavy len niekoľko desiatok ľudí. Odborári s transparentmi, rapkáčom či píšťalkami dávali najavo svoj nesúhlas s obmedzením ochrany zamestnancov či práv odborov.

Koalícia pravého stredu sa v programovom vyhlásení z tohtoročného leta zaviazala zaviesť pružnejšie pravidlá pre zamestnávanie, zrušiť by sa napríklad mal súbeh odstupného a výpovednej lehoty. Tieto zmeny by podľa vlády mali pomôcť zlepšiť situáciu na trhu práce, nezamestnanosť v krajine totiž patrí k najvyšším v Európskej únii. Parlament už schválil, že odborové kolektívne zmluvy sa nebudú môcť rozširovať na iné podniky bez ich súhlasu.

"My sa musíme prestať báť, musíme si povedať, čo si myslíme," vyhlásil predák odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Zväz začiatkom mesiaca vyhlásil štrajkovú pohotovosť práve kvôli vládnym plánom na úpravu pravidiel zamestnávania a úspornému balíku, ktorý zahŕňa zvyšovanie daní.

Demonštranti sa ráno zhromaždili pred ministerstvom práce v centre slovenského metropoly, transparentom symbolicky blokovali vstup do budovy. Po asi hodine sa presunuli ohriať sa do vestibulu ministerstva a následne sa rozišli.

"Ak sa nedohodneme, v (protestných) aktivitách budeme pokračovať, budú razantnejšie," tvrdil Machyna. Demonštrácia proti vládnym úsporám, ktorá sa konala na jeseň v troch slovenských mestách podporilo niekoľko tisíc ľudí. Rozsiahlejšie protesty odborárov nie sú na Slovensku obvyklé, odborom sa však v minulosti na podnikovej úrovni v niekoľkých prípadoch podarilo pomocou protestov vyjednať lepšie pracovné podmienky.

Štrajky či protesty odborov sa v poslednej dobe uskutočnili napríklad v Grécku, Írsku, Taliansku, Maďarsku a Rakúsku. Minulý týždeň proti škrtom v mzdách štrajkovali aj českí zamestnanci v štátnej a verejnej sfére, vplyv protestu na život v krajine však nebol výrazný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 19:22