StoryEditor

Investori prídu o daňové stimuly

29.04.2003, 00:00
Koncepcia daňovej reformy z dielne ministerstva financií nepočíta s daňovým zvýhodnením domácich ani zahraničných investorov, ani s uplatňovaním daňových prázdnin. Podľa Mikloša sme tieto investičné stimuly museli prijímať, pretože okolité krajiny tiež s nimi disponovali.

Koncepcia daňovej reformy z dielne ministerstva financií nepočíta s daňovým zvýhodnením domácich ani zahraničných investorov, ani s uplatňovaním daňových prázdnin. "Tieto investičné stimuly, ktoré sme museli prijímať, pretože okolité krajiny tiež s nimi disponovali, sa v súvislosti so vstupom do Európskej únie aj tak na budúci rok končia," povedal pre HN po včerajšom rokovaní Porady ekonomických ministrov minister financií Ivan Mikloš.
Minister považuje za najlepší investičný stimul, ktorý pritiahne najviac zahraničných investícií, samotnú daňovú reformu s navrhovanými 20-percentnými sadzbami daní z príjmov i dane z pridanej hodnoty, ale aj ďalšie reformy, ktoré sa začali na Slovensku realizovať.


Investičné stimuly, ktoré investor dostáva až vtedy, keď zrealizuje investíciu a dosiahne stanovené parametre s tým, že pri ich čerpaní je reálny predpoklad aj rastu hrubého domáceho produktu a poklesu nezamestnanosti, predpokladal aj návrh národnej stratégie podpory strategických investorov, ktorú na včerajšej Porade ekonomických ministrov predložil rezort hospodárstva. Jej naliehavosť zdôvodňuje tým, že na trhu strategických investícií spomedzi krajín strednej a východnej Európy zaujíma Slovensko celkovo najslabšiu pozíciu. Návrh však porada vrátila na prepracovanie, pretože finančné krytie navrhoval v rozpore s Národným rozvojovým plánom alebo išlo nad rámec východísk štátneho rozpočtu. Ani návrh na zmenu pravidiel pri tvorbe priemyselných parkov sa nezdal ministerstvu financií dostatočne vyargumentovaný. Trvá na tom, aby finančná zaangažovanosť miest a obcí i budúcich investorov na budovaní priemyselných parkov v zákone zostala.
Podľa Mikloša stratégia na podporu investícií však má zmysel, lebo treba robiť aktívnu propagáciu možnosti investícií v SR cez agentúru SARIO i prípravu priemyselných parkov, ale aj využívať spoločné financovanie európskych grantov na vytváranie pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 03:43