StoryEditor

Minimálna mzda pridá v raste

27.09.2007, 00:00
Minimálny mesačný plat zamestnanca na Slovensku bude od 1. októbra tohto roka 8 100 korún z terajších 7 600. Táto suma je výsledkom nedávnej dohody tripartity a včera ju odobrila vláda. Mení sa nielen suma ale aj jej zvyšovanie.

Odvíjať sa bude od priemernej mzdy.
Podľa ĽS-HZDS bude preto minimálny plat rásť rýchlejšie než v minulosti. V roku 2009 by to mohlo byť 8 670 a o rok neskôr až 9 240 korún. Výška minimálnej mzdy je súčasne aj najnižším vymeriavacím základom pre platenie odvodov. Ľudovci preto žiadajú minimálnu mzdu od odvodov oddeliť.
Prečo práve teraz
"Nerozumiem, prečo táto požiadavka nebola obsiahnutá už vo vládnej novele zákona o sociálnom poistení, ktorú na ministerstve práce garantoval politický nominant hnutia, štátny tajomník Peter Sika. Je to ďalší dôkaz toho, že novela nie je dopracovaná," myslí si exministerka práce Iveta Radičová. "Tento zámer obsahuje programové vyhlásenie vlády. Legislatívny plán ráta s jeho realizáciou až v roku 2009," vysvetľuje poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký. "Zdá sa nám to neskoro. Preto sme považovali za vhodné na to upozorniť práve teraz, keď vláda rokovala o návrhu zákona," povedal.
Ministerstvo predloží návrh
Konfederácia odborových zväzov oddelenie odvodov a minimálnej mzdy podporuje. "Živnostník nie je náš konkurent. V tripartitnej skupine, ktorá pôsobí pri ministerstve práce, táto téma zatiaľ trochu viazne. Je to aj technický problém, pretože na problematiku minimálnej mzdy je viazaných asi štyridsať ďalších zákonov," povedal jej hovorca Ľubomír Čierny. "Predpokladáme, že do konca tohto roka bude mať skupina zhromaždené návrhy jednotlivých rezortov, do ktorých gestorstva tieto zákony patria, na nahradenie minimálnej mzdy inou referenčnou veličinou," informuje hovorkyňa rezortu práce Oľga Škorecová. "Následne predložíme materiál s návrhmi na rokovanie vlády, aby zaviazala ministrov príslušné zákony novelizovať," dodala.
Podpora dialógu
Včera schválený zákon definuje rast minimálnej mzdy ako súčin platnej minimálnej mzdy a indexu medziročného rastu priemernej nominálnej mzdy za uplynulý rok. Podľa vyjadrení sociálnych partnerov je výhodný pre všetkých. "Umožní predvídať vývoj v mzdovej oblasti," povedal prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko. Zamestnancom zaručí právnu istotu zvyšovania minimálnej mzdy a vládu odbremení od každoročných konfliktov pri rokovaniach o jej výške. Zákonný vzorec však bude slúžiť len pre prípad, že zlyhajú rokovania. Tripartita sa bude môcť dohodnúť aj na nižšej, prípadne vyššej sume, než určuje zákonný vzorec. "Tento zákon smeruje k podpore sociálneho dialógu," myslí si ministerka práce Viera Tomanová.
Zrušiť minimálnu mzdu
Minimálna mzda sa zvýšila za posledné dva roky o 1 200 korún. "Tento inštitút vláda nezruší. Má ho aj vo svojom programovom vyhlásení, s tým sa jednoducho musíme zmieriť," hovorí prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár. "Uvítali by sme však pomalší rast," dodal. Prípadné zrušenie inštitútu minimálnej mzdy sa snaží dlhodobo programovo presadzovať Republiková únia zamestnávateľov. "Budeme sa o tom snažiť presviedčať našich sociálnych partnerov aj naďalej," potvrdzuje jej tajomník Martin Hošták.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 06:06