StoryEditor

Zakladanie firiem sa zrejme zjednoduší

07.11.2005, 23:00
Vytvoriť jednotné kontaktné miesto -- one stop office -- na vybavenie všetkých náležitostí pre začínajúcich podnikateľov. Aj to jedno z vládnych odporúčaní na zlepšenie podnikateľského prostredia. Včera sa na tom dohodli ekonomickí ministri.

Vytvoriť jednotné kontaktné miesto - one stop office - na vybavenie všetkých náležitostí pre začínajúcich podnikateľov. Aj to je jedno z vládnych odporúčaní na zlepšenie podnikateľského prostredia. Včera sa na tom dohodli ekonomickí ministri.
Podľa podnikateľov je vytvorenie takýchto kontaktných miest nevyhnutné. "Je to jediný spôsob, ako uľahčiť vstup do podnikania," myslí si výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Pri zakladaní živnosti či podnikateľského oprávnenia sa totiž začínajúci podnikateľ musí zaregistrovať na množstve úradov.
Problém je aj v tom, že dnes veľa začínajúcich podnikateľov nevie, ktoré úrady má navštíviť a oznámiť napríklad začiatok živnosti. "A tak sa čas na založenie firmy zbytočne predlžuje," dopĺňa Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska.
Spôsob, akým by mal nový systém zakladania firiem fungovať, má nájsť rezort hospodárstva. Do uzávierky HN sa však kompetentní z rezortu nevyjadrili.
Podľa Kičinu by mohli takéto kancelárie fungovať napríklad na úradoch práce, podobne ako v Kanade, kde existuje prepážka, pri ktorej vyškolení pracovníci pomáhajú zakladať firmy. "Tam je takáto služba spoplatnená, u nás by mohla byť zadarmo," konštatuje Kičina. Spoplatnenie by nahradila dotácia od štátu - balík peňazí, ktorý teraz ide dlhodobo nezamestnaným na pomoc pri štarte s podnikaním. Podľa Kičinu by sa takýmto spôsobom odstránila aj diskriminácia začínajúcich podnikateľov. Kým dnes dostávajú pomoc od štátu len dlhodobo nezamestnaní, podľa nového systému by mali na ňu nárok všetci.
Hovorca rezortu práce Martin Danko si však myslí, že kancelárie na založenie firiem môžu fungovať aj nezávisle od dotácií ministerstva práce pre začínajúcich podnikateľov. "Je to rozdielna cieľová skupina. Našou prioritou sú nezamestnaní," vysvetľuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:22