V roku 1998 si mohli Slováci kilogram cukru kúpiť v priemere za 65 centov. Za rovnakú cenu mali podľa údajov Štatistického úradu možnosť nakupovať zákazníci sladkú komoditu aj minulý mesiac. Rekordne nízku cenu má na svedomí niekoľko na seba nadväzujúcich faktorov: Európska únia pred dvoma rokmi zrušila výrobné kvóty na cukor, no objem výroby sa nezmenšil. To spôsobilo, že sklady európskych cukrovarníkov začali praskať vo švíkoch.
A podobne ako nedostatok nejakej komodity dvíha jej cenu, pretože sa stáva vzácnou, nadbytok cenu tovarov znižuje. Cena cukru sa tak zrazu ocitla na úrovni, z ktorej podľa slovenských výrobcov už nemá kam klesnúť. V súčasnosti sa kryštálový cukor totiž predáva o štvrtinu lacnejši...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.