StoryEditor

OPEC musí zvýšiť produkciu

04.06.2007, 15:48
Autor:
TASRTASR

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) bude musieť v najbližších mesiacoch zvýšiť svoju produkciu, aby zabezpečila dostatočné zásobovanie trhu. Dnes to povedal výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Claude Mandil. Nešpecifikoval však, o koľko ropy viac by mal kartel dodávať na svetový trh. Presné číslo zverejní agentúra na budúci týždeň v pravidelnej mesačnej správe týkajúcej sa situácie na ropnom trhu.
"Myslíme si, že existuje potreba zvýšiť produkciu ropy počas tohto leta," povedal Mandil novinárom v Berlíne. Dodal, že tento krok je nutný kvôli zaisteniu adekvátneho zásobovania trhu v prípade nepredvídaných udalostí. Zvýšenie produkcie zo strany OPEC by tiež pomohlo k zníženiu cien čierneho zlata.
Ľahká americká ropa s júlovým kontraktom sa dnes predávala v elektronickom obchodovaní na newyorskej komoditnej burze za 64,8 USD, v prepočte asi 1 633 SKK, za barel (159 litrov). To je o 25 centov menej ako v piatok na konci obchodovania. Avšak júlový kontrakt ropy Brent zo Severného mora, ktorá v súčasnosti lepšie odráža pohyb ceny na trhu, sa obchoduje v blízkosti 70 USD za barel. Na londýnskej burze sa dnes barel ropy Brent predáva za 69,46 USD, čo je o 65 centov viac ako v piatok na konci obchodovania.
Minulá týždeň IEA varovala, že ak OPEC skôr alebo neskôr nezvýši produkciu, leto na ropnom trhu bude nepokojné. Cena čierneho zlata vyskočila od januára takmer o 20 USD. Podľa analytikov cena ropy môže v lete prekročiť hranicu 80 USD za barel. Situácia na ropných trhoch sa od vlaňajšieho leta, keď Brent stál rekordných 78,65 USD a americká ropa takisto rekordných 78,40 USD za barel, nijako nezlepšila. Napätie na Blízkom východe v dôsledku sporu okolo iránskeho jadrového programu, potenciálne útoky na ropné zariadenia v Nigérii a nespomaľujúci sa rast čínskej ekonomiky stále tlačia cenu čierneho zlata hore. Jediné, čo sa od minulého leta zmenilo, je zníženie ťažobných kvót kartelu OPEC o 1,7 milióna barelov denne alebo o 6 %.
V máji 10 členov OPEC, ktorí sú viazaní ťažobnými kvótami, teda okrem Iránu a Angoly, dodávalo na trh 26,76 milióna barelov denne. To bolo o 110 000 barelov denne viac ako v apríli. V májovej správe kartel zvýšil prognózu dopytu po rope. Uvádza sa v nej, že OPEC bude musieť v období medzi aprílom a júnom produkovať o 180 000 barelov denne viac, než kartel uvádzal v aprílovej predpovedi.
Z celoročného hľadiska bude musieť OPEC zvýšiť ťažbu o 150 000 barelov na 30,4 milióna barelov ropy denne. Posledná správa predpokladá, že globálny dopyt po rope bude tento rok predstavovať 85,5 milióna barelov denne, čo je asi o 100 000 barelov denne viac, než kartel prognózoval v aprílovej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 04:21