StoryEditor

Reforma neznížila spotrebu liekov

14.02.2006, 23:00
Rok po reforme zdravotníctva začala znova rásť spotreba liekov. Lekári a pacienti sa pritom orientujú čoraz viac na lieky preplácané zdravotnými poisťovňami. Náklady poisťovní na lieky rastú, zatiaľ čo výdavky pacientov mierne klesajú, vlani to bolo o 90 miliónov.

Rok po reforme zdravotníctva začala znova rásť spotreba liekov. Lekári a pacienti sa pritom orientujú čoraz viac na lieky preplácané zdravotnými poisťovňami. Náklady poisťovní na lieky rastú, zatiaľ čo výdavky pacientov mierne klesajú, vlani to bolo o 90 miliónov. Pacienti aj poisťovne vlani minuli na lieky spolu takmer 25 miliárd korún, teda o dve miliardy viac ako v roku 2004.
Nerastie len hodnota liekov v korunovom vyjadrení, vlani začal znova stúpať aj počet balení kúpených pacientmi alebo poisťovňami. Jedným z cieľov reformy ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca bolo zastaviť rast spotreby liekov, ktorý sme mali najrýchlejší v Európskej únii.
Zajacovej reforme sa podarilo zvrátiť trend len v roku 2004, keď prudko klesol počet balení aj hodnota spotrebovaných liekov. Minulý rok tieto ukazovatele znova vzrástli, a to takmer o desať percent. "Lieková politika ide dobrým smerom, nehovorím, že je dobrá," vyhlásil včera Zajac.
Najdrahšími chorobami na Slovensku sú srdcovo-cievne ochorenia. Lieky na ich liečbu vlani zdravotné poisťovne stáli vyše 5,8 miliardy a chorí pacienti si za ne doplatili ďalších takmer deväťsto miliónov. Náklady na liečby srdcovo-cievnych chorôb rastú nepretržite bez ohľadu na zmeny v liekovej politike.

Celková spotreba liekov
Rok

Počet balení (v mil. ks)

Doplatok pacientov (v mld. Sk)

Úhrady zdrav. poisťovní (v mld. Sk)

2003 91,7 1,9 20,9
2004 81,3 3,1 20
2005* 83,9 2,9 21,9
*odhad
Zdroj: ministerstvo zdravotníctva 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:24