StoryEditor

Ceny musia ísť nahor. Inak pekári prestanú piecť

28.08.2018, 00:00
Neúmerné výrobné náklady nútia výrobcov pečiva pristupovať ku krízovým krokom. Kľúčové je, ako sa k tomu postavia odberatelia.

Počas sviatkov a voľných dní si čerstvý chlieb už nemusíme kúpiť. To, že pre úrodu v krajinách Európskej únie bol tento rok v dôsledku sucha jeden z najťažších, je známe už niekoľko mesiacov. Postupne sa však vynárajú ďalšie následky, ktoré so sebou priniesli nielen klimatické vplyvy. Dosah na cenu pekárenských výrobkov má aj zvyšovanie minimálnej mzdy, vyššie príplatky zamestnancom, rast cien pohonných látok a obilia. Tie stúpnu na našom trhu o 25 až 30 percent. Dá sa preto predpokladať, že tieto faktory pocítia aj zákazníci. „Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe. Je nevyhnutné, aby sa výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka predstavenstva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-24 15:19:45 - Feat.: - Title: Viete, aký chlieb kupujete? Čerstvý a dopekaný chlieb na oko nerozoznáte 02 - Modified: 2024-10-19 09:53:59 - Feat.: - Title: Pekári sa pripravujú na drahé Vianoce, ceny masla dosahujú rekordné maximá 03 - Modified: 2024-10-16 08:18:37 - Feat.: - Title: Memorandum rezortu pôdohospodárstva s pekármi a obchodníkmi má zvýšiť podiel domácich výrobkov 04 - Modified: 2024-09-29 08:41:15 - Feat.: - Title: Priemerná mzda v slovenskom potravinárstve stúpla na 1441 eur, stúpla o viac než sto eur 05 - Modified: 2024-09-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské potraviny majú úspech aj vo svete, ktoré tam bodujú?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. november 2024 04:12