StoryEditor

Elektrárne pravdepodobne predajú

07.03.2006, 23:00
Privatizáciu Slovenských elektrární sa vláde pravdepodobne podarí dotiahnuť do konca. Kresťanskí demokrati by mali podporiť prijatie zákona o jadrovom odpade, ktorý je jednou z podmienok privatizácie, a v prípade hlasovania o dôvere premiérovi Mikulášovi Dzurindovi kvôli elektrárňam by ho KDH malo podržať.

Privatizáciu Slovenských elektrární sa vláde pravdepodobne podarí dotiahnuť do konca. Kresťanskí demokrati by mali podporiť prijatie zákona o jadrovom odpade, ktorý je jednou z podmienok privatizácie, a v prípade hlasovania o dôvere premiérovi Mikulášovi Dzurindovi kvôli elektrárňam by ho KDH malo podržať. "Ide o problematiku, ktorá presahuje nielen túto vládu, ale celé generácie. K takýmto vecným návrhom sa staviame zodpovedne," reaguje na otázku o podpore zákona šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik.

Zákon v parlamente
Zákon by sa mal na rokovanie parlamentu v druhom čítaní dostať budúci týždeň. Včera ho do programu odporučili výbory pre hospodárstvo, rozpočet a ústavnoprávny výbor. "Akceptovali sme pripomienky Greepeace, percento odvodov bude zvýšené. Bolo aj veľa poslaneckých pripomienok, v pôvodnom návrhu napríklad nebola určené obdobie, počas ktorého sa budú na dlh skladať spotrebitelia," povedal pre HN člen výboru pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie Branislav Opaterný.
Za zákon v parlamente nebude hlasovať opozičný Smer. "Privatizáciu elektrární určite tejto vláde neuľahčíme," hovorí tieňový minister hospodárstva Maroš Kondrót. Dzurinda nemôže počítať ani s podporou poslancov ĽS-HZDS. Ak zákon prejde, nie je vylúčené, že Smer navrhne hlasovanie o odvolaní vlády. "Áno, použijeme všetky dostupné legálne prostriedky, aby sme zabránili privatizácii," odpovedal na otázku HN Kondrót. K hlasovaniu za Dzurindov pád by sa v tomto prípade pridali aj mečiarovci, premiér sa okrem zbytku koalície môže pravdepodobne spoľahnúť aj na podporu nezávislých poslancov.

Enel môže ustúpiť
Ak by predstavitelia vlády stiahli materiál z rokovania parlamentu, Enel sa prijatia zákona ako jednej odkladacej podmienky privatizácie môže vzdať. "Takéto informácie nemám, privatizácia bola riadne schválená vládou," povedal premiérov hovorca Martin Maruška. Že sa zákon určite dostane na najbližšie rokovanie, potvrdil aj hovorca rezortu hospodárstva Robert Beňo.
Neprijatie zákona by pre Enel znamenalo riziko, že historický dlh bude musieť spolufinancovať z budúcich ziskov. Taliani túto možnosť zatiaľ odmietli komentovať. Enel by mal 66-percentný podiel v elektrárňach získať do konca apríla. Zákon hovorí o vyrovnaní dlhu vo fonde, kde sa majú kumulovať prostriedky na likvidáciu jadrových elektrární a nukleárneho paliva. Už dnes je kvôli chybám z minulosti vo fonde minimálne o 15 miliárd menej, ako by malo byť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 20:33