StoryEditor

Slovensko viac vyrába ako myslí

Slovensko je stále manufaktúrou, kde podniky vyrobia to, čo vyvinuli vedci v zahraničí. Vývoj produktov a technológií s vysokou pridanou hodnotou zostáva mimo krajiny. Európska komisia tento týždeň zverejnila index inovačnej schopnosti, ktorý meria stupeň inovácií v jednotlivých európskych krajinách. V rebríčku dvadsiatich piatich krajín únie sme na 22. mieste a na 28. mieste spomedzi všetkých 33 krajín, ktoré komisia porovnávala.
Pri tvorbe indexu Brusel zohľadňoval niekoľko kritérií. "V ukazovateli výšky investícií do výskumu a vývoja sa Slovensko v rámci únie nachádza na predposlednom mieste a v inováciách vo firemnom sektore je na poslednom mieste," citovala agentúra SITA hovorcu organizácie Business Software Alliance Romana Karabelliho. Trocha lepšie výsledky dosahujeme v oblasti vzdelávania, zistila v prieskume Európska komisia.
Na Slovensku sa prvé prípady, keď firmy nielen vyrábajú, ale aj vyvíjajú, ešte len začínajú objavovať. Nemecký koncern Siemens u nás zamestnáva viac ako tisíc vývojových a výskumných pracovníkov. Zhruba sedemsto vývojárov by malo nájsť uplatnenie v trenčianskom závode americkej korporácie Johnson Controls, kde budú pracovať na vývoji a dizajne súčiastok do áut. Vývoj chce do Galanty presunúť aj európska vetva kórejského Samsungu.
Zriaďovaniu technologických a vývojových centier vo firmách už vytvára priestor nadviazaná spolupráca so školami technického zamerania. "Naši manažéri a vývojári pôsobia ako prednášatelia, sú členmi štátnicových komisií alebo vedúcimi diplomových prác. Podporujeme školy v podobe materiálového a technického vybavenia laboratórií a učební," tvrdí hovorca slovenskej vetvy Siemensu Tomáš Kráľ.
Potrebu zvyšovať mieru inovácie v podnikovom sektore si uvedomujú aj samotné vysoké školy. "Bez spolupráce firiem nemôžu vysoké školy prežiť," myslí si prorektor Žilinskej univerzity Marián Dzimko. Študenti vo vývojových laboratóriách riešia konkrétne úlohy pre automobilový priemysel, dopravu, telekomunikácie, stavebníctvo. Univerzita spolupracuje napríklad s koncernami Siemens, Slovak Telecom či Orange.
Zvýšiť inovačnú schopnosť Slovenska by mohla pomôcť podpora inteligentných investícií, ktorá je súčasťou vládneho programu na zvyšovanie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky Minerva. Zväz elektrotechnického priemyslu už oslovil 35 svetových firiem a ponúkol im šesťdesiat projektov. Potvrdil to sekretár zväzu Vlado Kalina. Výsledky ešte nie sú známe, doteraz sa kladne vyjadrili štyri firmy.
Podľa záverov Európskej komisie môže Slovensku trvať päťdesiat rokov, kým dobehne Spojené štáty a Japonsko. Tie sú v oblasti inovácií ďaleko pred celou Európou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 07:38