StoryEditor

Autodopravcovia dostanú viac peňazí

22.02.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Podniky autobusovej dopravy by mohli získať od štátu tento rok na krytie dodatočných požiadaviek dotáciu okolo 300 miliónov korún. "Rokujeme s ministerkou práce a ministrom financií, že im vydotujeme touto sumou aspoň časť ich požiadaviek. Ďalšie zdroje však musia hľadať župy a samotné podniky," vyhlásil včera po rokovaní vlády minister dopravy Pavol Prokopovič. Vlani dostali autodopravcovia dotáciu zhruba 200 miliónov.
Prokopovič je prekvapený, že keď boli autodopravcovia pod ministerstvom dopravy a dostávali menej peňazí, vedeli túto situáciu riešiť. "Problémy nastali, keď prešli pod vyššie územné celky," reagoval Prokopovič. Problémy pritom podľa neho nesúvisia len s rastom cien nafty. "Určite to nie je tých osemsto až deväťsto miliónov, ktoré žiadajú," zdôraznil.
Situácia sa môže vyriešiť budúci rok, keď samosprávne kraje získajú kompetencie aj v oblasti železničnej dopravy. "Vyšší územný celok sa potom rozhodne, ktorú trasu a typ dopravy bude dotovať. Dnes sa stáva, že sa dotuje tá istá trasa pre oba druhy dopravy, pričom ani jedna nie je plne využitá," podčiarkol Prokopovič.
Devätnásť dopravných spoločností, ktoré sú združené v Zväze autobusovej dopravy, vykázalo v prvom polroku minulého roka z prímestskej a mestskej dopravy celkovú stratu 317,4 milióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:34