StoryEditor

Investori pred nami uprednostňujú Česko

13.03.2006, 23:00
Česko je pre zahraničných investorov oveľa lákavejšou krajinou ako Slovensko. Ekonómovia hodnotia lepšie aj samotnú štruktúru investícií v Česku. K našim západným susedom totiž prichádzajú vo väčšej miere aj firmy, ktoré sa zameriavajú na výrobu s vyššou pridanou hodnotou.
Česko je pre zahraničných investorov oveľa lákavejšou krajinou ako Slovensko. Ekonómovia hodnotia lepšie aj samotnú štruktúru investícií v Česku. K našim západným susedom totiž prichádzajú vo väčšej miere aj firmy, ktoré sa zameriavajú na výrobu s vyššou pridanou hodnotou. Navyše príchod zahraničných spoločností na Slovensko sa oproti roku 2004 výrazne spomalil, zatiaľ čo do Českej republiky sa prílev priamych zahraničných investícií zdvojnásobil.

Menšie a stredné firmy
"Naši západní susedia sa orientujú predovšetkým na menšie a stredné spoločnosti, ktoré väčšinou produkujú s oveľa vyššou pridanou hodnotou. Malé a stredné firmy totiž v každej ekonomike tvoria gro národného hospodárstva," hodnotí analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Hovorca Slovenskej agentúry na podporu investícií a obchodu Michal Novota však tvrdí, že agentúra si nevyberá investorov na základe veľkosti. "Spolupracujeme aj s menšími spoločnosťami," skonštatoval Novota.
Okrem výrobných firiem z automobilového priemyslu zvýšil sa príchod do Česka aj spoločností zo sektora služieb. Ide napríklad o významné logistické centrum DHL, prípadne o spoločnosť Accenture, ktorá sa zaoberá poskytovaním outsourcingových administratívnych služieb. "Žiaden prichádzajúci podnik však nebol z hi-tech sektora," doplnil analytik PPF Pavel Kohout. Podľa generálneho sekretára Zväzu priemyslu Štefana Lednára firmy smerujúce na Slovensko boli predovšetkým orientované na výroby, ktoré nemajú príliš vysokú pridanú hodnotu. Ide predovšetkým o podniky z elektrotechnického a zo strojárskeho priemyslu vyrábajúce pre automobilky, prípadne drevárske firmy. Šmál však predpokladá, že v nasledujúcom období by sa aj na Slovensku mala meniť štruktúra investorov v prospech náročnejších výrob.

Dôvodom sú privatizácia a stimuly
Podľa Kohouta dôvodom nárastu investícií v Česku je prístup štátu k prichádzajúcim zahraničným spoločnostiam. "Investície sú veľkoryso dotované vládou, investori dostávajú daňové prázdniny, pozemky zadarmo, bezplatný servis, mestá pre nich stavajú zadarmo byty. Nie je preto divu, že záujem o Česko je veľký," tvrdí Kohout. Lednár vidí za nárastom aj samotnú činnosť verejnej správy v Česku, ktorá je lepšie koordinovaná a zásluhu má v neposlednom rade i agentúra CzechInvest. Ďalším dôvodom zdvojnásobenia prílevu priamych zahraničných investícií je aj privatizácia niektorých štátnych firiem ako napríklad Český Telekom a Unipetrol, za ktoré česká vláda zinkasovala vlani takmer štyri miliardy dolárov.

Ohlásené investičné projekty v roku 2005 v ČR
Sektor

Výška investície (mil. USD)

Podiel (%)

Automobilový 701 21,6
Elektrotechnický 200 6,2
Chemický, plastikársky a gumárenský 723 22,3
Drevársky, papierenský a tlačiarenský 693 21,4
Stavebníctvo, stavebné materiály 102 3,1
Strojárenský, kovospracujúci 398 12,3
Textilný 56 1,7
IT 58 1,8
Letecký 76 2,3
Ostatné 238 7,3
Zdroj: CzechInvest
Ohlásené investičné projekty v roku 2005 v SR
Sektor

Výška investície (mil. USD)

Podiel (%)

Strojárenský a spracovanie kovov 171,79 20,8
Elektrotechnický 37,06 4,5
Automobilový 34,39 4,2
IT a call centrum 0,24 0
Drevospracujúci, nábytkársky a papierenský 450,63 54,6
Plastový a gumárenský 117,02 14,2
Textilný 3,7 0,4
Logistický 10,55 1,3
Zdroj: Sario
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 03:29