StoryEditor

Prokuratúra dala zra pravdu Belicovi

15.11.2005, 23:00
Krajská prokuratúra v Nitre podala protest proti uzneseniu regionálneho parlamentu, ktorým potvrdil prenájom zariadení sociálnych služieb neziskovým organizáciám. Odporučila poslancom, aby ho zrušili. Vyhovela tak žiadosti nitrianskeho župana Milana Belicu.

Krajská prokuratúra v Nitre podala protest proti uzneseniu regionálneho parlamentu, ktorým potvrdil prenájom zariadení sociálnych služieb neziskovým organizáciám. Odporučila poslancom, aby ho zrušili. Vyhovela tak žiadosti nitrianskeho župana Milana Belicu.
"Keď niekto poriadne číta zákony, iné očakávať ani nemohol," reagoval Belica. Ak poslanci do 30 dní uznesenie nezrušia, môže sa prokurátor obrátiť na krajský súd.
Zmätočné uznesenie
"Krajský prokurátor podal protest proti uzneseniu zastupiteľstva zo 4. a 5. júla 2005 s návrhom na jeho zrušenie, pretože bol porušený zákon," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Prokurátor označil uznesenie za zmätočné a nepreskúmateľné. "Uznesenie je v rozpore so zákonom aj preto, lebo rozpočtové organizácie zariadení sociálnych služieb nemôžu byť zrušené bez predchádzajúceho súhlasu ministerstva práce," doplnila Tökölyová.
Podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Miklós Fehér si myslí, že v uznesení nie je zmätok. "Druhé uznesenie znie tak, že zastupiteľstvo potvrdzuje prvé pozastavené uznesenie, na tom nie je nič zmätočné," povedal. Podľa neho sú obe uznesenia platné, až kým regionálny parlament druhé nezruší," povedal. Prokuratúra i Belica oponujú. "To, čo tvrdí Fehér, je nezmysel," povedal Belica.
"Prvé uznesenie župan nepodpísal a keďže zastupiteľstvo nepotvrdilo jeho znenie do dvoch mesiacov, stratilo účinnosť, a teda je bezpredmetné," reaguje na Fehéra Tökölyová.
Hra o pol miliardy
Nitrianska aféra odštartovala v júni, keď poslanci nitrianskeho VÚC za SMK a nezávislí uznesením odhlasovali prenájom 29 zariadení sociálnych služieb neziskovým organizáciám, do ktorých sa sami nanominovali. Na 30 rokov a len za korunu ročne. Neziskovky založili tesne predtým. Všetky rozhodujúce náklady - odpisy, komerčné poistné či opravy, mal znášať kraj.
Podľa uznesenia mal VÚC 1. októbra odovzdať domovy neziskovými organizáciám. Uznesenie Belica nepodpísal. Poslanci prelomili jeho veto a uznesenie opätovne schválili. Belica spochybnil právoplatnosť druhého uznesenia, pretože ho poslanci nepotvrdili v pôvodnom znení.
Belica nepodpísal ani zmluvy o prenájme a poskytnutí finančného príspevku, ktoré boli súčasťou uznesenia. Argumentoval, že sú pre kraj nevýhodné. Zmluvy neziskovkám zaručovali približne pol miliardy korún ročne z rozpočtu kraja a príspevkov klientov sociálnych zariadení. Fehér zmluvy podpísal a neziskovky začali riaditeľom domov vypisovať listy, v ktorých ich vyzývali, aby im odovzdali majetok. Na výzvu kladne zareagovali iba dvaja z 29 riaditeľov. Vzápätí všetci dostali list aj od Belicu, že nič odovzdávať nemajú, pretože uznesenie nie je platné. "Domovy stále patria kraju," uzatvára Belica.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 23:31