StoryEditor

Podnikatelia: je to morálny podraz

Martin Hošták, generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov
-- Je to podobné ako progresívna daň, len v inom šate. Rovnaké podmienky by mali byť pre všetkých, a nie diferenciácia ľudí. Navyše vyššie zdanenie mzdy okolo 50-tisíc korún mesačne postihne práve strednú vrstvu -- vysokoškolských profesorov či lepšie zarábajúcich lekárov. Trestáme strednú vrstvu, a nie najbohatších. Tí si vždy nájdu cestu, ako to obísť.

Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500
-- Keď si zoberieme v programovom vyhlásení vlády, že by sa malo zaviesť zdaňovanie ľudí s nadštandardnými príjmami, tak si myslím, že je to korektné riešenie. Určite je omnoho lepšie, ako keby sa mala zrušiť rovná daň a zaviedla sa druhá sadzba DPH.

Vladimír Sirotka, šéf Asociácie malých a stredných podnikateľov
-- Vyšší príjem a nižšia nezdaniteľná položka nemá logiku. Je to porušenie systému, životné minimum sa mení, bude z toho chaos v účtovníctve. Prečo dane viazať na životné minimum? Je to nesystémové previazanie. A po druhé, o akej milionárskej dani hovoríme, keď ročne ide o príjem menší než 600-tisíc. To je malý podnikateľ, veď to má úradník na ministerstve. Považujem to za morálny podraz.

Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska
-- Jedným z hlavných prínosov daňovej reformy bola jednoduchosť daňového systému. Degresívna odpočítateľná položka výpočet dane z príjmov skomplikuje a zvýši úroveň zdanenia u ľudí, ktorí na ňu nebudú mať nárok. Najvyšší nárast pritom nezaznamenajú vysokopríjmové skupiny, ale stredná vrstva -- ľudia s príjmom na úrovni sumy, od ktorej nebude nárok na nezdaniteľné minimum (62 580 Sk mesačne; mesačný nárast dane o 1 514 Sk). PAS preferuje jednoduché a rovnaké pravidlá pre všetkých a nesúhlasí s dodatočným zvyšovaním miery zdanenia pre ľudí s nadštandardnými príjmami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 09:43