StoryEditor

U.S. Steel sa s odbormi dohodol na raste platov

21.02.2006, 23:00

Košice (hn/Marián Hutňan)
Zamestnancom košických oceliarní U.S. Steel neporastú platy tak rýchlo, ako žiadali odbory. Vyjednávači sa s vedením podniku dohodli, že priemerná mesačná mzda porastie tento rok o 1 843 korún. Odborári pôvodne žiadali, aby zostalo zachované minuloročné tempo rastu platov. Priemerná mzda v U.S. Steel vlani stúpla o 2 350 korún.
Hoci odbory ustúpili, košickí hutníci zarábajú najviac spomedzi výrobných firiem na Slovensku. Vedenie oceliarní včera po podpise dodatku ku kolektívnej zmluve odmietlo zverejniť aktuálnu výšku priemernej mesačnej mzdy a jej pohyblivej zložky.
Odborári po minuloročnom podpise dodatku naznačili, že v roku 2004 bola na úrovni takmer 32 600 korún mesačne, vtedajší prezident podniku Christopher Navetta potvrdil jej úroveň na 28-tisíc korún. Hlavný vyjednávač za odborárov a predseda generálnej Rady odborov OZ Metalurg Mikuláš Duľa včera pre agentúru SITA povedal, že priemerná mzda v U.S. Steel vrátane variabilnej zložky bola vlani asi 35-tisíc korún.
Súčasný prezident košických oceliarní David H. Lohr považuje dodatok ku kolektívnej zmluve za férový kontrakt. "Obe strany sa posunuli oproti pôvodným požiadavkám," vyhlásil šéf oceliarní. "Oba tímy urobili množstvo kompromisov. Nie každý rok je žatva. Dohoda však zaručuje rast reálnych miezd," tvrdí Duľa.
Povedal, že kým v roku 2005 vzrástli platy o osem až deväť percent a pohyblivá zložka asi o desatinu, pre tento rok to bude o šesť percent vo fixnej zložke a o 7,5 percenta vo variabilnej zložke mzdy. Podľa neho bol kameňom úrazu, na ktorom obe strany hľadali dohodu, kompromis rastu tarifných miezd s ohľadom na mieru inflácie v roku 2005, ktorú obe strany posúdili na úrovni 2,7 percenta a tohtoročnej 3,3 percenta.
Duľa je presvedčený, že odborári hutníkom vyjednali istoty. Spresnil, že kým v roku 2005 mal 13. a 14. plat spolu s pohyblivou zložkou mzdy asi tretinový podiel na celoročnej mzde, v tomto roku to bude menej ako štvrtina ročnej mzdy, čím relatívne vzrastiem tarifná mzda. Pohyblivá zložka mzdy zaručí hutníkom sedem percent z čistého konsolidovaného príjmu firmy po zdanení.
Dodatok k platnej kolektívnej zmluve špecifikuje aj dohodu v odmeňovaní zamestnancov podľa ich zručností, mimoriadne úpravy tarifných miezd i úpravy v príplatkoch za prácu v sťaženom prostredí. Celkové množstvo týchto mzdových nákladov pre tento rok prevyšuje podľa vedenia oceliarní 90 miliónov korún. V tomto roku dostane každý oceliar aj 13. a 14. plat, ktorý bude polovicou jeho mesačnej tarifnej mzdy platnej k 31. decembru minulého roka. Ďalšiu polovicu mu bude zamestnávateľ vyplácať priebežne ako súčasť mesačného platu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:29