StoryEditor

Na slovenský trh sa tlačí timesharing

20.06.2003, 00:00
Pripravovaná novela Občianskeho zákonníka bude obsahovať aj úpravu sezónneho užívania nehnuteľností, takzvaného timesharingu. Úprava bude zohľadňovať požiadavky smernice Európskej únie.
  • Kúpa môže priniesť zisk
  • Pripravovaná novela Občianskeho zákonníka bude obsahovať aj úpravu sezónneho užívania nehnuteľností, takzvaného timesharingu. Úprava bude zohľadňovať požiadavky smernice Európskej únie. Už od začiatku budúceho roka by teda, podobne ako v ČR a Maďarsku, malo byť zo zákona jasné, čo všetko musí obsahovať zmluva, kto môže byť poskytovateľom tejto služby, aké sú podmienky platby a i možnosti odstúpenia od zmluvy. Ako povedal generálny riaditeľ Holiday Club Slovakia Gábor Eteley, novela vylúči z trhu spoločnosti, ktoré nekonajú korektne.
    Timesharing umožňuje záujemcovi zaobstarať si za niekoľko desiatok tisíc korún prenájom apartmánu v niektorej z turisticky atraktívnych lokalít na niekoľko dní či týždňov v roku. Cez sprostredkujúcu firmu si na niekoľko, zväčša minimálne desať až pätnásť rokov, kúpi právo užívať apartmán, napríklad, v Maďarsku, Rakúsku, Chorvátsku alebo v Španielsku. Ak nechce tráviť dovolenku stále na tom istom mieste, zmluva mu zväčša umožňuje vymeniť si pobyt v prenajatom apartmáne za pobyt v inej destinácii. Často si však musí za výmenu priplatiť a miesto dovolenky inde ako vo vlastnom apartmáne si musí rezervovať niekoľko mesiacov vopred.
    Firmy ponúkajúce možnosť striedavého nájmu bojujú s predsudkami a zlými skúsenosťami spotrebiteľov z minulosti. "Na Slovensku máme približne 2 100 členov klubu, čo zodpovedá 750 rodinám. Toto číslo je výsledkom toho, že tu naši predchodcovia svojimi podvodmi úplne zbúrali trh pre timesharing," povedal Eteley.
    Nové možnosti trávenia dovolenky budú konkurenciou pre cestovné kancelárie. Predstavitelia cestovných kancelárií však upozorňujú, že klienti by si mali zvážiť napríklad, či ich dovolenka v prípade výmeny svojho rezervovaného apartmánu za inú destináciu nevyjde aj s cestou drahšie, ako tradičná kúpa zájazdu.
    Čo získate?
    Time sharing (striedavý nájom)
    - prenájom apartmánu na presne vymedzený čas
    - možnosť výmeny lokality aj termínu dovolenky
    Kúpa nehnuteľnosti
    - práva a povinnosti vlastníka
    - možnosť zhodnocovať investíciu cez prenájom v nevyťaženom období
    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    04. október 2024 23:30