StoryEditor

Airbag slávi svoje 25-ročné jubileum

16.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Airbag slávi svoje 25-ročné jubileum. Ako prví experimentovali s touto technikou v 70. rokoch Američania. V konečnom dôsledku to však bola nemecká automobilka Mercedes, ktorá v roku 1980 ako prvá predstavila airbagy vo svojich automobiloch.

Airbag slávi svoje 25-ročné jubileum. Ako prví experimentovali s touto technikou v 70. rokoch Američania. V konečnom dôsledku to však bola nemecká automobilka Mercedes, ktorá v roku 1980 ako prvá predstavila airbagy vo svojich automobiloch. Spoločnosť Bosch sa pritom stala prvým dodávateľom airbagov na svete. Kupci mercedesov triedy S si mohli nechať zabudovať airbag pre vodiča za príplatok asi 780 eur, čo je v prepočte 30 046 korún. Od roku 1991 obsahovali "ochranné vankúšiky" sériovo všetky mercedesy vyššej triedy.
Airbagy sa stali u väčšiny výrobcov automobilov štandardom. Len v Európe sa ročne predá okolo 100 miliónov airbagov, odhaduje marketingový riaditeľ nemeckého výrobcu airbagov TRW Andreas Bstock. Medzitým sa zvýšili aj nároky spotrebiteľov. V súčasnosti sa už takmer nepredávajú automobily bez airbagov. Moderné autá majú spravidla 6 až 8 vstavaných bezpečnostných vankúšikov: vpredu, na stranách a pre hlavu a kolená. Podľa želania zákazníkov sa dodávajú aj airbagy pre spolujazdcov sediacich v zadnej časti vozidla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 11:18