StoryEditor

Postih zhltne sprostredkovateľovi všetko, čo zarobil

21.04.2005, 00:00
Pokuta vo výške sto percent z finančnej odmeny a ešte niečo navyše. Takto hrozí Úrad pre finančný trh sprostredkovateľom starobného dôchodkového sporenia, ktorí získajú provízie neoprávnene, teda podvodom a v rozpore so zákonom.

"Pokuty chceme nastaviť tak, aby sa sprostredkovateľovi neoplatilo porušovať zákon," hovorí riaditeľ odboru dôchodkového sporenia na Úrade pre finančný trh Roman Fusek. Dodáva však, že ide o interné pravidlo úradu. Zákon totiž umožňuje uložiť finančný trest až do 20 miliónov korún. Sprostredkovateľ však musí z odmeny, ktorú "vráti" vo forme pokuty, zaplatiť daň.

Pokusy o falšovanie podpisov
Za čo všetko hrozí postih? Všeobecne - ak porušia zákon a úrad to odhalí. Konkrétne - keď napríklad sfalšujú klientov podpis na zmluve s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS). Občan sa tak proti svojej vôli ocitne v druhom pilieri, prípadne v inej DSS, ako zamýšľal.
Úrad sa o takýchto prípadoch dozvie najmä zo sťažností klientov. Ale nielen od nich. "Keď sa nám klienti ozvú, že s konkrétnym sprostredkovateľom žiadnu zmluvu neuzavreli, posielame podnet na ÚFT," povedal šéf Predstavenstva Allianz - Slovenská DSS Jozef Paška.
Pokutu úrad nemôže dať hneď. Nemá na to kompetencie. O tom, či sprostredkovateľ použil osobné údaje klienta bez jeho vedomia, sfalšoval podpis a spáchal tak trestný čin, rozhodujú iní. "Nie sme schopní postihnúť previnilca bez spolupráce s políciou a Úradom pre ochranu osobných údajov," povedal Fusek. ÚFT môže zasiahnuť, až keď tieto orgány zistia, že dotyčná osoba naozaj údaje zneužila. Trest sa neskončí iba pri finančnej pokute. "V takýchto prípadoch úrad odníme sprostredkovateľovi licenciu," povedal vedúci oddelenia dohľadu nad starobným dôchodkovým sporením na úrade Ivan Barri. V súčasnosti na úrade preverujú vyše 40 sťažností týkajúcich sa falšovania podpisov. Zatiaľ však kompetentní o ničom nerozhodli. Úrad teda licenciu ešte žiadnemu sprostredkovateľovi neodobral.

Rozhoduje len súd
Postihnutým klientom sa proti sfalšovanému podpisu bráni ťažko. Ak totiž už Sociálna poisťovňa zaznačila zmluvu do registra sporiteľov, o prípadnom zrušení registrácie môže rozhodnúť len súd. Také je stanovisko ministerstva práce. "Vzhľadom na to, že ktorákoľvek strana zmluvného vzťahu môže vyjadriť pochybnosť o platnosti tohto vzťahu, jedine súd môže záväzne rozhodnúť, či je zmluva o starobnom dôchodkovom sporení platná," povedal hovorca rezortu Martin Danko. Právnik a bývalý poslanec Národnej rady Milan Galanda oponuje. "Taká zmluva je neplatná od počiatku a voči klientovi nemôžu byť z nej vyvodzované žiadne dôsledky," povedal Galanda. Stanovisko rezortu nepovažuje za správne. "Bolo by to chybou, keby mal podvedený klient takto trpieť," dodal.

Zákon a sľuby
Falšovanie podpisov a zneužívanie osobných údajov nie sú jediné delikty, po ktorých ÚFT pátra. Sprostredkovatelia porušujú zákon aj vtedy, ak sľubujú, čo nemôžu dodržať. Napríklad, keď klientovi povedia: "Váš dôchodok z druhého piliera bude lepší, ako keby ste zostali len v prvom." Sprostredkovatelia by zo zákona nemali sľubovať ani konkrétnu výšku budúceho dôchodku alebo určitú mieru zhodnotenia. "Keďže im ide o zárobok, môžu sa snažiť získať klientov aj poskytnutím nepravdivých informácií," poznamenal Barri.

Úplatky, darčeky a lístky
Porušením zákona je aj to, keď klientovi ponúknu finančnú províziu, darčeky alebo lístky na rôzne podujatia. Prečinom je takisto tzv. tiperstvo. Tiperi sú ľudia, ktorí nemajú licenciu na sprostredkovanie dôchodkového sporenia, ale propagujú DSS, získavajú klientov, spisujú s nimi zmluvy a nakoniec ich zanesú sprostredkovateľovi iba na podpis. Ak to úrad odhalí, postihnutí sú obaja. Sprostredkovateľovi odníme licenciu a tiperovi hrozí, že ak by sa v budúcnosti pokúšal o licenciu, nedostane ju. To isté platí aj pre sprostredkovateľa, ak by si chcel odňatú licenciu obnoviť.

Nastrčení klienti
Kontroly úrad vykonáva väčšinou náhodne cez tzv. nastrčených klientov z radov svojich zamestnancov, ktorí už niektorých sprostredkovateľov nachytali, keď im ponúkali darček alebo províziu. Okrem toho z oficiálnych zoznamov sprostredkovateľov sa zameriavajú na tých, ktorí uzavreli neúmerný počet zmlúv za krátky čas, napríklad dvetisíc za dva alebo tri mesiace.

Za čo ÚFT trestá sprostredkovateľov dôchodkového sporenia
- falšovanie podpisov
- zneužívanie osobných údajov klienta
- poskytovanie finančných provízií alebo darov klientom
- využívanie tiperov (uzatvárajú namiesto sprostredkovateľa
zmluvu a on ju už len podpíše)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 10:28