StoryEditor

Peniaze nie sú všetko

23.05.2007, 00:00

S príchodom zahraničného kapitálu sa už aj u nás objavujú firmy s moderným prístupom k riadeniu ľudských zdrojov a motivácii zamestnancov. "V posledných rokoch zaznamenávame v tejto oblasti významný posun. V porovnaní so západnou Európou je to však zatiaľ v relatívne obmedzenej miere," hovorí Kamil Švec zo spoločnosti Hewit Associates.
Táto spoločnosť je pravidelným organizátorom súťaže Najlepší zamestnávateľ Slovenska. Jej posledným víťazom sa už druhýkrát stala spoločnosť Glaxo Smith Kline. "Ľudia, ktorí majú priestor a adekvátnu podporu, sa neboja prichádzať s vlastnými nápadmi, ísť do rizika, sú flexibilnejší a tým pomáhajú firme napredovať," potvrdzuje záujem o kvalitných zamestnancov generálna riaditeľka firmy Monika Horníková.
Benefity
Poskytovanie rôznych výhod už nie je na slovenskom pracovnom trhu neobvyklé. Uchádzači o zamestnanie musia zvažovať pri pracovnej ponuke aj to, čo im kto ponúka ako doplnkové bonusy ku klasickej mzde. Tieto výhody, peňažné aj nepeňažné, môžu v mnohých prípadoch zvýšiť skutočnú mzdu aj o niekoľko tisíc korún. Výsledkom je vyššia motivácia zamestnanca. Aj preto sa skúma, koľko z ľudí, ktorí vo firme pracujú, je možné považovať za skutočne motivovaných.
"Výskumy na Slovensku i v zahraničí preukázali zreteľnú väzbu medzi motivovanosťou zamestnancov a finančnou výkonnosťou spoločnosti. Zamestnávatelia, u ktorých je motivovanosť zamestnancov vyššia než 60 percent, vykazujú 1,5 krát vyšší zisk než zamestnávatelia priemerní," upozorňuje Kamil Švec.
Boj o zamestnanca
Podľa prieskumu Hewitt Associates by zamestnanci najviac od firmy privítali voľnejší pracovný čas, aby si vedeli lepšie skĺbiť zamestnanie napríklad s rodinou. Zamestnávateľ im často dokáže vyhovieť.
"Flexibilizáciou pracovného času vychádzame v ústrety zamestnancom s malými deťmi. Dá sa dohodnúť skrátený pracovný úväzok, prípadne práca z domu. Tam, kde je to možné, vieme poskytnúť aj technické zabezpečenie, notebook, internet, ktoré hradí firma," povedala Monika Tajblik Löfflerová z Východoslovenskej energetiky.
"Osamelí muži a ženy, ktorí sa starajú o dieťa do 10 rokov, majú jeden deň voľna mesačne navyše s náhradou mzdy," hovorí Anna Krajčinovská zo spoločnosti Tatrakon. "Záleží nám na regenerácii zamestnancov, zabezpečujeme im preto nadštandardné zdravotné prehliadky a umožňujeme čerpanie dovolenky vo zvýšenej výmere o jeden týždeň," dodáva.
Podľa Heleny Kiškovej z Chemosvitu vo Svite, majú zamestnanci na základe jeho dohody s mobilným operátorom, možnosť zakúpiť si mobilné telefóny za zvýhodnených podmienok nielen pre seba, ale aj rodinných príslušníkov, pričom aj súkromné telefóny majú špeciálne tarify.


Zo zamestnanca milionárom
Najzaujímavejšie benefity poskytujú zamestnávatelia vo farmaceutickom priemysle, finančných inštitúciách, telekomunikáciách a v sektore informačných technológií. Počet firiem, ktorým záleží na kvalitnom, kvalifikovanom personáli, však postupne rastie. Môžeme predpokladať, že vzrastie aj počet a pestrosť motivačných prvkov.
V zahraničí je napríklad už bežne využívaný systém opcií a kúpy zamestnaneckých akcií, ktoré zamestnancovi umožňujú v určenom časovom horizonte nákup akcií spoločnosti za danú fixnú cenu, bez ohľadu na aktuálnu trhovú cenu. Čerstvým príkladom toho, že motivačný opčný program môže viesť k vysokým príjmom, je prípad od našich českých susedov. Päť manažérov ČEZ-u si takto začiatkom roka uplatnilo predajom časť akcií, získaných z tohto motivačného programu. Ich zisk, po odpočítaní nákladov a daní, bol približne 129 miliónov českých korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:17