StoryEditor

Energie zdraželi

11.10.2006, 00:00
V duchu svojich predvolebných sľubov vláda hneď po voľbách nastúpila do boja s energetickými firmami a ich cenami. Jej úspechy nie sú také výrazné, ako si premiér a jeho kabinet zo začiatku predstavovali. Benzín síce od volieb klesol o päť korún na liter, je to však skôr zásluha nižších cien ropy na svetových trhoch ako tlaku exekutívy.

V duchu svojich predvolebných sľubov vláda hneď po voľbách nastúpila do boja s energetickými firmami a ich cenami. Jej úspechy nie sú také výrazné, ako si premiér a jeho kabinet spočiatku predstavovali. Benzín síce od volieb klesol o päť korún na liter, je to však skôr zásluha nižších cien ropy na svetových trhoch ako tlaku exekutívy.
Napriek avizovanej snahe vlády a jej vyjadreniam o priestore na zlacnenie elektriny od nového roku pravdepodobne zdražie minimálne o päť percent. Plyn už zdražel o vyše štyri percentá. Tu možno hovoriť o úspechu vlády, pôvodný návrh plynárov počítal s 15-percentným rastom.
Po niekoľkotýždňových tvrdých rokovaniach energetické firmy prišli s návrhom vytvoriť zo zisku fond na pomoc sociálne najslabším skupinám. Vláda tento krok odmieta ako nesystémový a presadzuje plošné zlacnenie. Keďže má najviac pomôcť podnikateľom, energetici vládu obviňujú zo zhovievavosti k lobingovým skupinám.
Keďže Ficovmu kabinetu sa nepodarilo s monopolmi dohodnúť, pripravuje protiopatrenia. Na pripomienkovom konaní už je novela zákona o regulačnom úrade, ktorá má pomôcť väčšej kontrole štátu nad jeho nezávislosťou, a šéf Smeru chce s koaličnými partnermi rokovať aj o selektívnom zdaňovaní monopolov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:18