StoryEditor

Výhodné cestovanie vlakom

22.07.2005, 00:00
Železničná spoločnosť Slovensko pripravila aj na tento rok pre cestujúcich nové atraktívne ponuky na zahraničné dovolenky.
Karta JFNK
Pre mladých ľudí do 26 rokov je určená sieťová mládežnícka karta JFNK, ktorou môžu do 31. augusta neobmedzene cestovať rakúskymi železnicami vo všetkých vlakoch 2. triedy s výnimkou ozubnicovej železnice. Cestujúci do 19 rokov, ktorí majú preukaz Junior Rail Plus alebo Euro 26, zaplatia za túto kartu na dva mesiace 19,90 eura a cestujúcich do 26 rokov bude karta na jeden mesiac stáť 39,90 eura.
Greek turist card
Pri cestách na území Grécka ponúka Železničná spoločnosť Greek turist card. Na tento sieťový lístok môže spoločne cestovať jedna až päť osôb gréckymi železnicami desať, dvadsať alebo tridsať dní. Túto ponuku možno kombinovať s ostatným zľavami Železničnej spoločnosti. Tak napríklad pri ceste zo Slovenska do Grécka sa dajú využiť karty CityStar, InterRail a EuroDomino. Lístok platí aj vtedy, ak sa klient dostane do Grécka letecky, vlastným autom či autobusovou dopravou.
Za kartu zaplatia napríklad štyri osoby na desať dní 120,10 eura, na dvadsať dní 200,20 eura a na tridsať dní 273,90 eura.
Do Grécka možno vlakom cestovať tranzitom cez Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko po trase Bratislava - Rajka - Budapešť - Curtici - Bukurešť - Russe - Sofia - Kulata - Thesaloniky priamymi kurzovými vozňami. Výhodou tohto spojenia je, že cestujúci nemusia prestupovať. Podstatne rýchlejšia, a to až o 24 hodín, je trasa cez Maďarsko, Srbsko a Macedónsko. V Budapešti a v Belehrade však treba prestupovať.
V letnej turistickej sezóne od 9. júna do 15. septembra jazdí priamy ležadlový vozeň na trase Bratislava - Budapešť - Bukurešť - Sofia - Thesaloniky. Odchod z Bratislavskej hlavnej stanice je vždy v pondelok a štvrtok vlakom R 943 o 11.58 h, príchod do Thesalonik je na tretí deň o 5.27 h.
Z Bratislavy do Thesalonik možno od 7. júna do 25. septembra využiť aj ležadlový vozeň Českých dráh, ktorý má odchod z Bratislavy vždy v pondelok, stredu, vo štvrtok a v sobotu rovnako o 11.58 h, príchod do Thesalonik je na tretí deň o 5.27 h.
Počas celého roka sa do Thesalonik možno dostať rýchlikom R 341 z Budapešti do Belehradu s prípojom na rýchlik 411 z Belehradu do Thesalonik.
Zľavnený lístok BIJ
Ďalšou ponukou je zľavnený cestovný lístok BIJ do zahraničia pre mládež od 12 do 26 rokov. Platí dva mesiace. Tento lístok sa však vydáva len do tých krajín, ktoré sa na ponuke zúčastňujú. Konkrétne do všetkých susedných krajín - Rumunska, Bulharska, Luxemburska, Švajčiarska a krajín bývalej Juhoslávie (s výnimkou Ukrajiny) - len výška zliav je pre jednotlivé krajiny rôzna a pohybuje sa od 25 do 40 percent.
Ponuka CityStar
V tomto roku Železničná spoločnosť rozšírila ponuku CityStar aj o Švajčiarsko a Nemecko. Z Bratislavy do Bernu a späť stojí obyčajné cestovné pre jednu osobu 7 766 Sk, ale s kartou len 5 987 Sk. Podobne je to i pri cestách do Nemecka.
InterRail
Počas letnej turistickej sezóny môžu cestujúci tak ako doteraz využívať sieťový cestovný lístok InterRail, ktorý je určený na neobmedzené cestovanie vo viacerých krajinách súčasne.
Na tento cestovný doklad sa dá cestovať aj po železniciach v Bosne a Hercegovine, čo doteraz nebolo možné.
V praxi to znamená, že klient môže cestovať vo vybranej zóne 24 hodín denne. Preukazy sa vydávajú pre jednotlivé zóny, do ktorých sú zaradené európske železnice. Sieťové cestovné lístky InterRail sa vydávajú zvlášť:
- pre deti do 12 rokov,
- pre mládež do 26 rokov a
- pre dospelých nad 26 rokov.
EuroDomino
Ak sa však cestujúci rozhodne stráviť dovolenku len v jednej krajine, a chce ju spoznať detailnejšie, Železničná spoločnosť ponúka týmto klientom cestovný lístok EuroDomino. Tento lístok oprávňuje cestujúceho, aby cestoval ľubovoľne počas troch až ôsmich voľne zvolených dní v priebehu jedného mesiaca v sieti železníc tej krajiny, ktorú si vyberie. Cestovné lístky sa vydávajú pre také isté vekové kategórie ako pri ponuke InterRail.

Prílohu Železničná doprava vydáva Tibor Bucha -IDEA v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s.; e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 11:18