StoryEditor

Vstup do únie dal vzťahom nový rozmer

29.09.2005, 00:00
V mnohých prípadoch sa potvrdilo pravidlo, že spolupráca dvoch, resp. viacerých členov akéhokoľvek celku viedla k rýchlejšiemu dosiahnutiu spoločného cieľa. Rovnako je to aj v prípade spolupráce Slovenskej a Maďarskej republiky, pričom táto spolupráca má okrem úloh vyplývajúcich z členstva v OSN, EÚ, NATO či V4 silné spoločné historické, kultúrne, geografické a spoločenské črty, ktoré sú predpokladom na rýchlejší, efektívnejší a rozsiahlejší rozvoj bilaterálnej spolupráce.

V mnohých prípadoch sa potvrdilo pravidlo, že spolupráca dvoch, resp. viacerých členov akéhokoľvek celku viedla k rýchlejšiemu dosiahnutiu spoločného cieľa.
Rovnako je to aj v prípade spolupráce Slovenskej a Maďarskej republiky, pričom táto spolupráca má okrem úloh vyplývajúcich z členstva v OSN, EÚ, NATO či V4 silné spoločné historické, kultúrne, geografické a spoločenské črty, ktoré sú predpokladom na rýchlejší, efektívnejší a rozsiahlejší rozvoj bilaterálnej spolupráce. Tá sa, pri jej rozvoji správnym smerom, môže stať jednou z hlavných hybných síl stredoeurópskeho regiónu a zároveň vstupnou bránou celej EÚ na trhy tretích krajín.
Úroveň bilaterálnej spolupráce obidvoch krajín je daná v prvom rade mierou využitia všetkých dostupných nástrojov. Prvým a najuniverzálnejším z nich je intenzívna práca misií Slovenskej republiky v danej krajine. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Maďarskej republike bolo zriadené v roku 1993, ihneď po vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Spoločné záujmy
Vstup oboch krajín do európskych a transatlantických štruktúr v pozitívnom zmysle slova spôsobil akceleráciu spolupráce Maďarska a Slovenska v politickej, bezpečnostnej, hospodárskej, kultúrnej a spoločenskej oblasti, charakterizovanú fungujúcim mechanizmom dialógu vládnych, parlamentných, rezortných i regionálnych štruktúr oboch krajín.
Mieru úspešnosti hospodárskej spolupráce možno vyjadriť nárastom objemu tovarovej výmeny, ktorá vhodne vzájomne dopĺňa chýbajúce tovarové segmenty dvoch krajín, objemom spoločných investičných projektov, aktívnym presadzovaním spoločných obchodných záujmov v rámci únie, spoločným vyhľadávaním nových cieľových trhov na celom svete, spojením energetickej, resp. dopravnej infraštruktúry s cieľom znižovania nákladovosti a zvyšovania efektivity, kvality a miery zisku oboch krajín.
Existuje však aj iná rovina posudzovania intenzity spolupráce Maďarska a Slovenska, a to zvyšovanie intenzity vzájomného cestovného ruchu, znižovanie nezamestnanosti susediacich regiónov, zvyšovanie úrovne tovarovej výmeny a poskytovaných služieb obyvateľom blízkych regiónov, zjednodušovanie povoľovacích procesov, rozširovanie počtu hraničných priechodov alebo v neposlednom rade zvyšovanie kvantity a hlavne kvality spoločných vedeckých, kultúrnych, športových podujatí na rôznych úrovniach. Tieto skutočnosti majú silnú oporu v procese harmonizácie legislatívy Maďarska a Slovenska s legislatívou EÚ v kombinácii s možnosťou čerpania zdrojov z fondov EÚ, zo štátnych i samosprávnych rozpočtov SR a MR.

Hospodárska spolupráca
Dôležitou súčasťou tohto mechanizmu je Obchodno-ekonomické oddelenie (OBEO) Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Maďarskej republike, ktoré svojou činnosťou prispieva k obojsmernému toku hospodárskej spolupráce s cieľom zabezpečiť nepretržité zvyšovanie jej objemu a kvality. Toto oddelenie na jednej strane zlučuje plnenie oficiálnych štátnych úloh v hospodárskej oblasti, ako je koordinácia zasadnutí medzivládnych zmiešaných komisií pre obchodnú a hospodársku spoluprácu, koordinácia a plánovanie oficiálnych účastí SR na medzinárodných veľtrhoch a výstavách organizovaných v Maďarsku, koordinácia a realizácia misií, konferencií a prezentácií Slovenska v Maďarsku v spolupráci s SOPK, SARIO a SACR. Na druhej strane činnosť OBEO zahŕňa poskytovanie informácií o možnostiach uplatnenia sa na maďarskom hospodárskom trhu pre malých a stredných podnikateľov zo Slovenska, cielené vyhľadávanie partnerov na spoluprácu, realizácia prezentácií slovenských výrobcov a predajcov zaujímajúcich sa o expanziu na maďarskom trhu, poskytovanie informácií o legislatíve MR, poskytovanie informácií o možnosti založenia obchodných subjektov so zahraničnou účasťou v Maďarsku a naopak.
V neposlednom rade OBEO čoraz intenzívnejšie využíva dostupné nástroje marketingu a reklamy na prezentáciu Slovenska ako krajiny so širokou možnosťou využívania kvalitných služieb v oblasti turistiky, nielen v tradičných destináciách, ale aj v tých regiónoch Slovenska, ktoré nie sú také známe hosťom z Maďarska. Tí v mnohých prípadoch vyhľadávajú možnosti aktívneho odpočinku realizovaného formami, ktoré im môžu poskytnúť práve turisticky menej známe oblasti Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 08:15