StoryEditor

Zákonník, priateľ pracanta

15.01.2007, 23:00
Novela Zákonníka práce už má prvú konkrétnu podobu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny má hotovú jej prvú pracovnú verziu.

Novela Zákonníka práce už má prvú konkrétnu podobu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny má hotovú jej prvú pracovnú verziu. Viaceré obmedzenia, ktoré sa pôvodne plánovali, sa do novely pravdepodobne nedostanú. Ministerstvo sa ich totiž rozhodlo vypustiť.
Každé zamestnanie zvlášť
V pláne bolo napríklad skrátenie maximálneho pracovného času na 40 hodín týždenne, pričom do tejto sumy by sa počítali všetky pracovné úväzky. Ak by teda zamestnanec niekde pracoval 25 hodín, v ďalšom zamestnaní by si mohol odpracovať maximálne 15. Táto požiadavka odborov bola jednou z najväčších obáv podnikateľov. Ministerstvo však požiadavku zarátavať všetky pracovné pomery do 40-hodinového limitu neprijalo. Ten by mal preto aj naďalej platiť len na úväzok u jedného zamestnávateľa. "Neakceptovali sme žiadosť odborov, pretože by to obmedzilo možnosť zamestnancom privyrobiť si," povedala štátna tajomníčka ministerstva Emília Kršíková.
Menej nadčasov
Obmedzovať by sa ale mala práca nadčas. Súčasných 250 hodín by sa malo znížiť o sto.
Okrem toho by sa mala doterajšia pracovná pohotovosť považovať za pracovný výkon. Lekári by napríklad mali ako pracovný výkon zarátanú celú dobu pohotovostnej služby. Pri súčasnom znížení možnosti práce nadčas to však môže spôsobiť problémy. Mohli by si skoro vyčerpať limit práce nadčas a ďalej by už nemohli pracovať. "Zatiaľ sme sa ešte nedohodli, ako by sa dalo tomu problému predísť," hovorí štátna tajomníčka. Povinnosť považovať pracovnú pohotovosť za prácu vyplýva podľa nej zo zásad pracovnej legislatívy Európskej únie, ktoré musíme prebrať.
Obmedzia živnosti
Nová podoba zákona by mala sprísniť využívanie živností. Mala by presnejšie definovať, kedy a pri ktorých profesiách sa nedá živnosť použiť. Zakázané by malo byť brať ľudí na živnosť, ak by mali robiť prácu, ktorá je hlavnou činnosťou zamestnávateľa. Napríklad pri stavebných firmách by ju nemali používať stavební robotníci.
Podľa očakávaní sa má obmedziť aj opakované predlžovanie pracovných pomerov na dobu určitú, takzvané reťazenie. Podľa Kršíkovej ešte nie je jasné, koľkokrát sa bude môcť takáto zmluva opakovať, alebo ako inak sa jej využívanie obmedzí. Opätovne by sa mala novelou zákonníka zaviesť dohoda o vykonaní práce. Mali by sa však prijať podmienky proti jej zneužívaniu.
Podnikateľom sa novela nepáči
Podnikateľom sa tieto zmeny nepáčia, aj keď sa na príprave novely priamo podieľajú. Juraj Borgula, ktorý je členom pracovnej skupiny pripravujúcej zmenu zákonníka za Republikovú úniu zamestnávateľov, obmedzovanie živností a reťazenia pracovných pomerov odmieta.
Niektoré profesie a niektoré výkony prác podľa neho práve takéto formy zamestnávania pracovníkov potrebujú. Vyčíta ďalej ministerstvu, že plánuje zaviesť opäť odstupné, ktoré by pracovník dostal po ukončení výpovednej lehoty. V súčasnosti sa môže rozhodnúť medzi výpovednou lehotou a odstupným. Podľa nového zákonníka by dostal oboje. Tieto opatrenia podľa podnikateľov znepružnia trh práce a zdvihnú náklady na pracovnú silu. V konečnom dôsledku to podľa neho bude znamenať, že niektorí zamestnanci podľa nových podmienok prácu, ktorú by mohli vykonávať v súčasnosti, nedostanú. "Podľa nás by novela zákonníka bola pri týchto úpravách posun k horšiemu," hovorí Borguľa, ktorý však priznáva, že ministerstvo dokázalo niektoré požiadavky odborov zamietnuť.

Zmeny v Zákonníku práce
S čím sa počíta
- obmedzenie reťazenia pracovných pomerov
- obmedzenie práce na živnosť
- obmedzenie práce nadčas
- pracovná pohotovosť sa má počítať za prácu
- znovuzavedenie dohody o vykonaní práce
S čím sa nepočíta
- obmedzenie pracovného času zo všetkých úväzkov na 40 hodín týždenne

01 - Modified: 2003-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ficova dilema: prezident alebo premiér?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:53