StoryEditor

Bude EÚ chrániť dodávky ropy vojensky?

18.04.2007, 15:39
EÚ by mala byť pripravená pomôcť USA ochraňovať strategické zásoby dodávok ropy a ropné zariadenia na Blízkom Východe proti možným teroristickým útokom, vyjadril sa expert popredného think-tanku z USA.

Simon Henderson, riaditeľ Washington Institute for Near East Policy, povedal, že EÚ by mala zvážiť všetky možnosti, vrátane vojenských, pri uvažovaní o svojej energetickej bezpečnosti v 21. storočí.
Na diskusii, ktorú zorganizoval Transatlantický inštitút 17. apríla 2007 v Bruseli, Henderson povedal, že EÚ a USA potrebujú užšie spolupracovať, aby odvrátili "možné teroristické útoky na rafinérie a terminály" a zabezpečili, aby "zásoby boli naďalej dodávané v cene a kvalite, aká bude potrebná".
Vzhľadom na to, že zhruba 20% svetovej ropy je prepravovanej cez Hormúzsku úžinu v Perzskom zálive, majú EÚ a USA spoločný záujem na tom, aby udržali túto trasu bezpečnou, povedal Henderson.
"Ak bude doprava narušená, zvyšok sveta bude hľadieť na USA Všeobecné informácie o krajine a vzťahoch s EÚ.viac na www.EuropskaUnia.sk » aby zabezpečili trhy," povedal a dodal, že Európa by v tom USA musela podporiť.
Henderson tiež povedal, že by malo dôjsť k rozšíreniu dialógu s kľúčovými producentskými krajinami na Blízkom Východe tak, aby zahŕňal iné aspekty než energetické, aby tak došlo k podpore ekonomickej diverzifikácie v regióne, ktorý je vysoko závislý na príjmoch z vývozu ropy do západných krajín.
Kým EÚ a USA sa aktívne snažia o zníženie svojej vlastnej závislosti na rope, krajiny Blízkeho Východu majú podobný spoločný záujem v otázke diverzifikácie svojich ekonomík, povedala Catherine Hunterová z Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA).
"Diverzifikácia je žiaduca na oboch stranách," povedala Hunterová a dodala, že západné krajiny by mali uistiť producentské krajiny, že dopyt po rope bude udržaný na primeranej úrovni napriek pretrvávajúcim stratégiám o zníženie závislosti.


Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:25