StoryEditor

Mzda rástla vo všetkých odvetviach

08.02.2007, 23:00
Priemerná mzda sa v decembri medziročne zvýšila vo všetkých odvetviach. Rovnako ako v novembri, aj v decembri obsadili prvé miesto zamestnanci telekomunikácii, ich mzdy oproti minulému roku stúpli až o 20,3 percenta.

Priemerná mzda sa v decembri medziročne zvýšila vo všetkých odvetviach. Rovnako ako v novembri, aj v decembri obsadili prvé miesto zamestnanci telekomunikácii, ich mzdy oproti minulému roku stúpli až o 20,3 percenta. Najnižší, len dvojpercentný prírastok, bol podľa Štatistického úradu v stavebníctve. Z rastu reálnych miezd sa taktiež najviac tešili v telekomunikáciách. Ich zamestnanci si prilepšili o 15,5 percenta. Naopak, v stavebníctve oproti decembru 2005 klesla reálna mzda o 2,1 percenta.
V priemere za dvanásť mesiacov mali najvyššiu priemernú nominálnu mesačnú mzdu v telekomunikáciách, a to 40 794 korún. Stále sú tak na vrchole v pomyselnom rebríčku najlepšie zarábajúcich zamestnancov. S najnižšou mzdou uzatvárajú rebríček zamestnanci hotelov a reštaurácií, kde v priemere zarobili 10 228 korún. Spolu so mzdami stúpa aj zamestnanosť. Najvyšší medziročný rast bol v decembri opäť vo veľkoobchode, kde dosiahol 11,2 percenta. Klesajúca tendencia bola v telekomunikáciách (- 10,2 percenta), poštách (- 0,3 percenta) a v priemysle (- 0,2 percenta).
V priemere za minulý rok bola najvyššia zamestnanosť v priemysle, a to 569,8 tisíca osôb. Posledné zostali opäť telekomunikácie s 9,7 tisíca zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 17:28