StoryEditor

NBS: Najvyšší rast ekonomiky o tri roky

21.12.2004, 23:00
Národná banka predpovedá slovenskej ekonomike naďalej silný rast. V nasledujúcom roku by mala expandovať o 4,9 percenta. Vyplýva to z Menového programu do roku 2008, ktorý včera schválila Banková rada NBS. Rast hrubého domáceho produktu by mal podľa odhadov centrálnej banky kulminovať v roku 2007, kedy začnú naplno fungovať dve veľké investície v automobilovom priemysle.

"Vtedy predpokladáme pomerne vysoký rast v pásme 6 až 7,2 percenta pri inflácii pod dvoma percentami," povedala viceguvernérka NBS Elena Kohútiková. O rok neskôr by sa mala dynamika rastu HDP opäť spomaliť na 4,6 percenta.
Pokles inflácie
Rapídne zníženie inflácie zo súčasných 6,3 percenta na polovičnú úroveň v budúcom roku súvisí s plánom zavedenia eura v roku 2009 a tak aj so splnením náročných maastrichtských kritérií. "Základnou kotvou menovej politiky je stanovenie cieľovej hodnoty pre vývoj inflácie. NBS pristúpila k definovaniu jednoznačného rámca menovej politiky v strednodobom horizonte, a to nie vo forme výhľadu, ale vo forme záväzného cieľa," povedal viceguvernér a od nového roka guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Zároveň NBS definuje výkon menovej politiky ako inflačné cielenie v podmienkach ERM II (mechanizmus výmenných kurzov, v ktorom koruna musí zotrvať minimálne dva roky pred zavedením eura, pozn. redakcie). "Definované ciele pre infláciu v rokoch 2006 - 2008 sa mi zdajú ambiciózne, no s podporou nami predpokladaného posilňujúceho nominálneho kurzu koruny okolo troch percent ročne splniteľné," domnieva sa hlavný analytik VÚB Zdenko Štefanides. Prijatie inflačného cielenia oceňujú aj analytici Slovenskej sporiteľne "Myslíme si, že je to rozhodne posun správnym smerom vzhľadom na ambície Slovenska prijať euro v roku 2009. Vítaná je aj avizovaná snaha NBS viac sa sústrediť na formovanie inflačných očakávaní verejnosti, keďže tie sú v súčasnosti pomerne skreslené," domnievajú sa analytici sporiteľne. Pripomeňme, že podľa prieskumov obyvateľstvo vnímalo rast cien v októbri na úrovni 16 percent, zatiaľ čo inflácia bola 6,3 percenta.
Korunu bude NBS brániť naďalej
Vývoj výmenného kurzu slovenskej koruny vo vzťahu k stanovenému cieľu inflácie bude centrálna banka posudzovať v celom období do prijatia eura. Na otázku HN, či bude centrálna banka pokračovať v bránení posilňovania koruny, Kohútiková poznamenala: "Budeme pokračovať v dosiaľ uskutočňovanej politike. Ak zaznamenáme príliš rýchle zhodnocovanie kurzu koruny pod vplyvom krátkodobého kapitálu, ktorý by mohol priniesť problémy do budúcnosti buď vo vzťahu k inflácii alebo k plneniu maastrichtského kritéria, bude NBS zasahovať." K súčasnej situácii na devízovom trhu sa vyjadril aj guvernér NBS Marián Jusko: "Pokračovanie rovnako dynamického zhodnocovania aj v budúcom roku by nebolo v súlade so stanovenou strednodobou stratégiou NBS." Aj napriek tomu, že centrálna banka chce proti zhodnocovaniu meny bojovať, úrokové sadzby včera Banková rada nezmenila.


Inflačné cielenie

Aj napriek tomu, že ako hlavný cieľ má centrálna banka cenovú stabilitu už od roku 2001, až včera zapracovala do Menového programu pojem inflačné cielenie. Dosiaľ stanovovala NBS takzvané implicitné cielenie, keď len infláciu očakávala a nepodriaďovala jej výkon menovej politiky. Už od roku 2007 by mala byť inflácia pod siedmimi percentami. Stanovený inflačný cieľ je založený na splnení maastrichtského kritéria a predstavuje jednoznačný záväzok NBS, ktorému podriadi výkon menovej politiky. Schopnosť NBS splniť tento cieľ inflácie však bude podmienená vývojom vo fiškálnej a v mzdovej oblasti a môže byť ovplyvnená neočakávaným vývojom napríklad cien nerastných surovín, potravín a živelnými katastrofami. "Výšku úrokových sadzieb bude Národná banka Slovenska prispôsobovať podľa vývoja indexu spotrebiteľských cien," domnieva sa analytik Ľudovej banky Mário Blaščák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 15:29