StoryEditor

Hyundai sa obzerá po Rusku

12.02.2006, 23:00

Najväčší juhokórejský výrobca áut Hyundai Motor dodá do Ruska súčiastky za dve miliardy dolárov. Ruská spoločnosť RZGA zo súčiastok zostaví do štyroch rokov 77-tisíc úžitkových vozidiel. Potvrdila to kórejská automobilka.
Hyundai plánuje zvýšiť do roku 2010 podiel na ruskom trhu s úžitkovými autami na 15 percent. Vlani to bolo 3,4 percenta. Práve minuloročné zrušenie ciel na dovoz autokomponentov podnietilo záujem o montáž áut v Rusku.
Hyundai stavia od marca 2005 nový východoeurópsky závod na výrobu autosúčiastok na Slovensku pri Žiline. Podľa zatiaľ zverejnených informácií sa bude orientovať najmä na súčiastky pre montážny závod sesterského koncernu KIA. Hyundai zatiaľ neoznámil, či zo Žiliny plánuje pokrývať aj ruský trh.
Hyundai momentálne rokuje o výstavbe nového východoeurópskeho závodu v Česku. Koncern by v ňom mal vyrábať osobné autá. Konečné rozhodnutie ešte nepadlo.
Najväčšia kórejská automobilka sa snaží zvýšiť výrobu v zahraničí, aby sa ochránila pred negatívnym vplyvom rastúcej domácej meny. Automobilka minulý rok otvorila prvú továreň v Spojených štátoch. Zahraničná výroba je kľúčovým faktorom pre budúcnosť automobilového závodu, tvrdia analytici. Automobilka má v pláne do štyroch rokov stať sa šiestym najväčším výrobcom úžitkových vozidiel na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:23