StoryEditor

Letisko Košice je definitívne v rukách TwoOne

31.08.2006, 00:00
Konzorciu TwoOne už nič nestojí v ceste získať 66 percent akcii košického letiska. Ministerstvo dopravy sa totiž v stanovenej lehote neodvolalo voči rozhodnutiu Protimonopolného úradu zo 14. augusta. To tak nadobudlo právoplatnosť. Znamená to, že víťaz výberového konania už len musí počkať na oficiálne doručenie rozhodnutia.

Konzorciu TwoOne už nič nestojí v ceste získať 66 percent akcii košického letiska. Ministerstvo dopravy sa totiž v stanovenej lehote neodvolalo proti rozhodnutiu Protimonopolného úradu zo 14. augusta. To tak nadobudlo právoplatnosť. Znamená to, že víťaz výberového konania už len musí počkať na oficiálne doručenie rozhodnutia.
"Neodvoláme sa proti rozhodnutiu úradu vo veci košického letiska. Získa ho TwoOne, ak bude chcieť," povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Minister sa neobáva, že Košice predbehnú v kvalite Bratislavu, ktorej letisko má zostať štátne. "Naopak, držím im palce. Rozvoj košického letiska prispeje k rozvoju Slovenska," dodal Vážny.

Fico: Košice nevieme zvrátiť
V otázke košického letiska sa objavovali špekulácie, či víťazné konzorcium doručilo súhlas Protimonopolného úradu Fondu národného majetku včas. "Aj napriek špekuláciám rešpektujeme, že súhlas doručili včas. Do privatizácie vstúpime len tam, kde bol porušený zákon, alebo neboli splnené podmienky. V prípade Košíc však, bohužiaľ, túto zmluvu nevieme zvrátiť. Rešpektujeme zmluvy, ktoré boli dodržané a sú v súlade so zákonmi," povedal po včerajšom rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Konzorcium očakáva prevod akcií
Kabinet teraz čaká na postoj kupujúceho, ktorý podľa premiérových slov prišiel o lukratívnejšie bratislavské letisko. Ani košické nie je vzhľadom na polohu na hranici Schengenu neatraktívne. "Košické letisko chceme. Čakávame nielen signály, ale aj kroky zo strany vlády, ministerstva dopravy a FNM, aby sa uskutočnilo valné zhromaždenie, na ktorom dôjde k prevodu akcií pre nového investora," povedal Martin Danko, hovorca Penty. Finančná skupina je členom víťazného konzorcia spolu s viedenským letiskom a rakúskou bankou Raiffeisen.
Konzorcium za košické letisko zaplatí 900 miliónov korún, do roku 2010 sa doň zaviazalo investovať ďalších 415 miliónov. "Máme nedostatok stojanok pre veľkokapacitné lietadlá, pripravili sme štúdiu na výstavbu nových za 300 miliónov korún. V súčasnosti si však môžeme dovoliť ročne investovať len 30 miliónov korún," povedala riaditeľka košického letiska Marta Horváthová, čím potvrdila potrebu investovať.

Čo s Bratislavou?
Do 15. septembra má minister dopravy Ľubomír Vážny a minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek pripraviť návrh na odstúpenie od zmluvy s konzorciom TwoOne vo veci bratislavského letiska. "Dovtedy by mal rozhodnúť aj Protimonopolný úrad," povedal premiér Robert Fico. Štátu v otázke Bratislavy sľubuje víťaz tendra medzinárodnú žalobu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 03:42