StoryEditor

V slovenských firmách sa kradne ďalej

23.02.2006, 23:00
Okrádanie podniku jeho vlastnými zamestnancami vôbec nezostal prežitkom socializmu. Zabývalo sa aj v trhovej ekonomike.

Okrádanie podniku jeho vlastnými zamestnancami vôbec nezostal prežitkom socializmu. Zabývalo sa aj v trhovej ekonomike. Polovica z menších aj väčších spoločností oslovených HN odhalila u seba prípady hospodárskej kriminality. Kopírovanie softvéru, používanie firemného auta vo voľnom čase či tisícové účty na firemnom telefóne. Tieto prehrešky sú spolu s upravovaním cestovných výdavkov na Slovensku najčastejšie.
"Cez Vianoce zamestnanec pretelefonoval päťtisíc korún. Pozastavili sme mu prémie," tvrdí jeden z poškodených podnikateľov. Vyskytujú sa prípady využívania firemných nákupov, keď si pracovník kúpi tovar pre vlastnú potrebu, no vyúčtuje ho firme ako nákup kancelárskej techniky.
Všetci podnikatelia, ktorí HN potvrdili odhalenie podvodu na pracovisku, si kvôli povesti želali zostať v anonymite. Neexistuje ani žiadna oficiálna štatistika, o koľko podniky prídu zásluhou ziskuchtivých zamestnancov. Zrejme však pôjde o miliardy. Naznačuje to prieskum poradenskej spoločnosti KPMG v susednom Rakúsku, kde ročné škody z hospodárskej kriminality odhadli na 1,2 miliardy eur, čo je v prepočte 44 miliárd korún.
Podvod zamestnávateľa zamestnancom sa dostane na svetlo zväčša až vtedy, keď je prípad natoľko vážny, že ho začne vyšetrovať polícia. Napríklad železničný prepravca Cargo Slovakia po zistení sprenevery nahlásil prípad polícii. Zamestnankyňa spoločnosti, ktorú vyšetrovateľ obvinil zo sprenevery, si za tri roky nazbierala finančnú hotovosť 1,2 milióna korún a 6 500 stravných lístkov za ďalšieho pol milióna.
Keď podnikateľ zistí, že ho zamestnanec okráda, mal by ihneď zakročiť. "Správa o podozrení sa šíri rýchlosťou blesku, a ak skutočne vo firme dochádza k hospodárskej kriminalite, páchateľ môže zničiť dôkazy, svoj čin maskovať a naložiť so sprenevereným majetkom tak, že ho nebude možné získať späť," tvrdí Jan Vylita, senior manažér pre vyšetrovanie a forenzné služby spoločnosti PricewaterhouseCoopers.
Niektorí slovenskí podnikatelia sú ku podvodníkom zhovievaví. Majitelia dvoch firiem oslovených HN zistenie hospodárskej kriminality síce potvrdili, no zároveň prezradili, že pristúpili len k skráteniu odmien či napomenutiu zamestnanca.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Londýn zavádza nový cestný poplatok 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúske železnice čaká rozsiahla reforma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:20